PROMIJENILA JE IME

Dora Bilić ne želi se vratiti iz Sirije? 'Masira žene i čeka novu dewlu'

Foto: Privatni album//STRINGER/REUTERS/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Islamska država
Foto: Reuters/PIXSELL
Islamska država
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
Islamska država
Foto: Reuters/PIXSELLL
Bombardiranje u Siriji
19.11.2019.
u 09:20
- Inače, u zadnje vrijeme jako malo vremena provodi sa ženama s Balkana, mahom je sa Sirijkama - prenosi izvor iz Al-Hola.
Pogledaj originalni članak

Ovih dana u susjednoj BiH govori se o mogućem skorom povratku njihovih državljana koji su zarobljeni u izbjegličkim i zarobljeničkim kampovima, a ratovali su za tzv. Islamsku državu. Nema podataka nalaze li se Zagrepčanka Dora Bilić i njezina kći na popisu 260 državljana BiH čiji je povratak najavio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, no Slobodna Dalmacija doznaje da njih dvije još borave u kampu Al Hol te se ne želi vratiti.

- Što se tiče sestre (tako se međusobno nazivaju stanovnice kampa, op.a.), ja ne znam točno što je njezin cilj, ali po svemu što vidim mislim da ne želi nigdje ići odavde. Ona želi novu dewlu (državu, op.a.) i čeka je ovdje - glasila je poruka jedne od žena porijeklom iz BiH, koja se također našla u vrlo sličnoj situacija kao Dora.

Tamo se bavi poslom za koji se školovala dok je boravila u Londonu i pohađala Fizijatrijsku akademiju.

- Ona je fizioterapeut, pa tako je žene zovu za masažu. Inače, u zadnje vrijeme jako malo vremena provodi sa ženama s Balkana, mahom je sa Sirijkama. Promijenila je i ime jer se ne želi vraćati - stoji u poruci  iz Al-Hola.

Dora Bilić se u kampu Al-Hol na sjeveroistoku Sirije nalazi s još nekoliko desetaka tisuća ISIL-ovih boraca, njihovih žena i djece. U Islamsku državu otišla je nedugo nakon što se 2012. udala za Senada Avdića Čađu, inače državljanina Bosne i Hercegovine. Avdić je poginuo boreći se za kalifat u obližnjem Iraku, a iz braka s Dorom Bilić ostala je djevojčica, koja bi danas trebala biti u dobi između šest i sedam godina. Djevojčica vjerojatno nema nijednu putovnicu, poput tisuća drugih rođenih u tzv. kalifatu.

U takvim slučajevima, prema onome što je iznio Mektić, utvrđena je procedura koje će prethoditi deportaciji i morat će se točno utvrditi tko su biološki roditelji i imaju li djeca pravo na državljanstvo BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

Avatar Strangethedreamer
Strangethedreamer
10:05 19.11.2019.

Hahahaha pa tko ju traži da se vrati

IL
ilijan1a
10:09 19.11.2019.

Na te kampove treba bombu baciti

Avatar Domovine_sin
Domovine_sin
10:12 19.11.2019.

Tko ju j... Zabranio bih povratak apsolutno svima koji su išli u tzv. kalifat. Jedini povratak tih boraca smije biti u zatvor.