OBRAZOVANJE

Državna matura od dva prijedloga

17.04.2004.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. Dragan Primorac jučer je novinarima potvrdio da će se napraviti kompilacija prijedloga državne mature dr. Petra Bezinovića i prijedloga koji je ponudio akademik Vladimir Paar. Kao što je poznato, projekt državne mature od dr. Bezinovića naručila su bivša ministarstva prosvjete. Prema tom prijedlogu, državna bi matura za učenike srednjih škola postala obvezna od 2008. godine, ali bi se testovi u školama primjenjivali već od 2005. godine, što bi im omogućilo da uoče prednosti i nedostatke. Matura bi bila obvezna i bez nje se ne bi moglo nastaviti obrazovanje na visokoškolskim ustanovama, a pristupnici bi dvije godine prije bili upoznati sa svim detaljima. Obvezni predmeti bili bi im materinski jezik i informatika, te bi još obvezno morali izabrati matematiku ili strani jezik. Usto, trebali bi se još odlučiti za dva do tri izborna predmeta prema vlastitim sklonostima ili skupinu predmeta koju preporučuje fakultet na koji se žele upisati. Bezinovićev prijedlog sam ministar ocijenio je "vrlo dobrim", ali uz napomenu da se neće ići na pojedinačna rješenja.

Akademik Paar zalaže se za "kompjutoriziranu državnu maturu". Za svaki predmet koji bi se polagao na državnoj maturi napisalo bi se dvije tisuće pitanja, a desetak, ili koliko se precizira da bi ih bilo na ispitu, na dan polaganja ministar bi kompjutorski izabrao.

Doktor Bezinović odbija mogućnost kompilacije uz objašnjenje da "projekt mora imati svoje korijene, unutarnji red i jasnu organizaciju.

- Ne mogu se kompilirati jedan i drugi projekt, ne može se ići na zadovoljavanje različitih ljudi. Nadam se da će, nakon što ga upoznam s detaljima svoga projekta, ministar promijeniti mišljenje - kaže dr. Bezinović.

Za akademika Paara mogućnost kompilacije nije sporna. - Može se kompilirati i jedan i drugi projekt, ali i slovenski ili engleski model. Treba ukomponirati sve što je dobro - zaključuje Paar.

Irena KUSTURA

Pogledajte na vecernji.hr