(SUBOTOM UJUTRO)

Dubrovnik i Chicago u Sarajevu

25.02.2005.
u 17:43
Pogledaj originalni članak

Večeras će u programu Međunarodnog festivala Sarajevska zima nastupiti umjetnici iz Dubrovnika. Dubrovački Stradun u Sarajevu naziv je programa koji će biti predstavljen u Kamernom teatru 55, a nastavak je umjetničke suradnje dvaju gradova. Prijateljstvo se gradi kulturnim dijalogom i snježni dani u glavnom bh gradu sigurno će biti obojeni veselim i toplim bojama s juga. Dragim gostima gestu dobrodošlice priređuju Ibrahim Spahić, prvi čovjek Festivala, Gradimir Gojer, direktor Narodnog pozorišta, i Josip Vrbošić, Veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

U moru nesporazuma te sitnih i krupnih zloća taj je događaj i buđenje lijepih emocija i ugode. Dvadeset i prva sezona umjetničkog festivala Sarajevska zima osigurala je susret s umjetnicima iz trideset i devet zemalja svijeta, koji su ove veljače promijenili ritam življenja u Sarajevu. Portugalski ansambl Madredeus osobitim je fado koncertnim programom oduševio raspoloženu publiku, dok dolazak zagrebačkog kazališta Komedija s kultnom predstavom Chicago u ožujku već sada stvara napetost na blagajni najvećeg bh kazališta.

Organizatori Festivala su pod motom "Bliski, daleki susjedi" pokazali da umjetnička događanja ne moraju nužno djelovati pod maskom lažnog glamura te biti otvoreni samo za đ uski krug favorizirane elite. U uvjetima opće besparice Sarajevska zima je vješto, ali društveno korisno, pokazala senzibilitet i za institucije kulture poput Zemaljskog muzeja, koji je zbog nebrige vlasti bio zatvoren za posjete. Programi u Zemaljskom muzeju stoga su i poruka da Festivali moraju podržati i kuće koje svakodnevno brižno čuvaju kulturnu baštinu ove zemlje.

Sarajevska zima traje do 21. ožujka, a u umjetničkim radionicama priprema se i kazališna premijera predstave "Paraziti" po tekstu suvremenog njemačkog spisatelja Mariusa von Mayenburga.

Pogledajte na vecernji.hr