Priča o uspjehu

Zapanjujući rezultati: Europska država uvela četiri radna dana u tjednu, pogledajte kako je to utjecalo na ljude

FILE PHOTO: A view of Reykjavik, seen from Hallgrimskirkja church
Foto: Michaela Rehle/REUTERS
28.10.2024.
u 10:07

Istraživači su otkrili da je produktivnost ostala ista ili se poboljšala na većini radnih mjesta. Dramatično se poboljšalo i zdravlje zaposlenika te njihovo zadovoljstvo

Islandsko gospodarstvo nadmašuje većinu europskih zemalja nakon uvođenja kraćeg radnog tjedna u cijeloj zemlji bez smanjenja plaća, pokazalo je istraživanje objavljeno u petak. Između 2020. i 2022. godine 51% radnika u zemlji prihvatilo je ponudu da radi kraće, uključujući četverodnevni radni tjedan, otkrila su dva think tanka, dodavši da ih je danas vjerojatno još i više, piše CNN.

Prošle je godine Island zabilježio brži gospodarski rast od većine europskih zemalja, a njegova stopa nezaposlenosti jedna je od najnižih u Europi, istaknuli su Institut za autonomiju u Ujedinjenom Kraljevstvu i islandsko Udruženje za održivost i demokraciju (Alda). – Ova studija pokazuje stvarnu priču o uspjehu: kraće radno vrijeme postalo je široko rasprostranjeno na Islandu... a gospodarstvo je snažno prema nizu pokazatelja – rekao je Gudmundur D. Haraldsson, istraživač u Aldi.

U dva velika istraživanja između 2015. i 2019. zaposlenici javnog sektora na Islandu radili su 35-36 sati tjedno, bez smanjenja plaće. Mnogi su sudionici prethodno radili 40 sati tjedno. Ispitivanja su uključivala 2500 ljudi, više od 1% islandske radne populacije u to vrijeme, i bila su usmjerena na održavanje ili povećanje produktivnosti uz poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Istraživači su otkrili da je produktivnost ostala ista ili se poboljšala na većini radnih mjesta. Dramatično se poboljšalo i zdravlje zaposlenika te njihovo zadovoljstvo. Smanjio se pak percipirani stres, a povećala ravnoteža između poslovnog i privatnog života.

VEZANI ČLANCI:

Nakon objavljenih rezultata, islandski sindikati pregovarali su o smanjenju radnog vremena za desetke tisuća svojih članova diljem zemlje. U 2023. godini islandsko gospodarstvo poraslo je za 5%, čime je ostvarilo drugu po veličini stopu rasta među bogatim europskim gospodarstvima. To je puno više od prosječne stope rasta zemlje od gotovo 2% u desetljeću između 2006. i 2015. godine. Međutim, Međunarodni monetarni fond (MMF) u srpnju je predvidio znatno sporiji rast Islanda ove i sljedeće godine: "Očekuje se pad rasta u 2024. zbog nastavka ublažavanja domaće potražnje i usporavanja rasta potrošnje u turizmu."

Niska stopa nezaposlenosti na Islandu je snažan pokazatelj vitalnosti gospodarstva, istaknuli su iz Autonomy Institute i Alda. Diljem svijeta proveden je niz eksperimenata s četverodnevnim radnim tjednom. To uključuje uspješan pokušaj 2022. u 33 tvrtke, od kojih se većina nalazi u Sjedinjenim Državama i Irskoj.

Podržavate li četverodnevni radni tjedan?

Ključne riječi

Komentara 12

ZE
Zeljko6an
11:09 28.10.2024.

Kada uđete u gradski prijevoz na Islandu, dominantna većina ljudi - čita!

AK
Aka
10:58 28.10.2024.

A sigunro ne idu u mirovinu sa 72 godine kako od nas traži EU!?

Avatar Asterix
Asterix
10:46 28.10.2024.

Pa naš Sabor to prakticira od davnih dana, plus 3-4 mjeseca godišnjeg, plus svaki praznik se produži na 7 - 10 dana. Neka se dođu učiti kod nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije