POSLJEDICE EKSPLOZIJE

Dvojica opečenih radnika na transplantaciju kože

04.06.2002.
u 00:00
* Uvijek postoji rizik, a u ovom je slučaju bilo sreće u nesreći jer nitko nije poginuo - kaže direktor Rafinerije Boris Čavrak
Pogledaj originalni članak

SISAK - Istražne ekipe utvrđuju uzrok prekjučerašnjeg požara i eksplozije u sisačkoj Rafineriji. Prema dosad utvrđenim činjenicama, radnici su radili na zamjeni ventila uz poduzete propisane sigurnosne mjere, a na mjestu radova bili su i vatrogasci. Međutim, iz zasad nepoznata razloga izbila je vatra iz cijevi i došlo je do manje eksplozije. Opečeno je sedam radnika, među njima i vatrogasci. Najteže su ozlijeđena dvojica radnika koji su odvrtali ventil, ostali su lakše ozlijeđeni.

Prema vijestima iz zagrebačke Klinike za traumatologiju, Pero Kotur i Nikola Brletić izvan su životne opasnosti, opečena im je trećina kože i vjerojatno će biti podvrgnuti transplantaciji kože.

- Na žalost, takvi su slučajevi uvijek mogući. Uvijek postoji rizik, a u ovom slučaju bilo je sreće u nesreći jer nitko nije poginuo - rekao nam je Boris Čavrak, direktor Rafinerije.

O mogućnosti izbijanja požara i eksplozije većih razmjera, Čavrak je rekao kako je tehnologija prerade nafte i proizvodnje benzina požarno vrlo osjetljiva i mogućnosti nepredviđenog uvijek postoje.

- Mi smo rafinerija, a ne pekara. Tijekom rata, kad je bilo nekoliko katastrofalnih požara i kad je agresor smišljeno gađao pojedina postrojenja, nismo izgubili ni jednog čovjeka, a stekli smo iskustva koja nam pomažu da smanjimo rizik, što smo i učinili. Prema statističkim podacima, broj takvih ispada je ispod prosjeka - rekao je Čavrak.

Sasvim pouzdano može se ustvrditi kako o sabotaži nema ni govora, naglasio je dipl. ing. Zdenko Čulig, voditelj postrojenja KP 6 na kojem se dogodila nesreća. - Poštovali smo svu proceduru i očekujemo da stručni tim do srijede napravi izvješće o tome kako se požar dogodio - rekao je Čulig. On je i sam opečen, lijeva mu je podlaktica u zavojima, a u nedjelju, odmah nakon ukazane pomoći u bolnici, vratio se u pogon.

- Ni u jednom trenutku nije prekidan proizvodni proces na KP 6 - naglasio je Čulig, dok je na mjestu eksplozije još uvijek trajao očevid. I u vrijeme našeg dolaska u Rafineriju krim-policija obrađivala je mjesto eksplozije.

Ž. Grgurinović

Pogledajte na vecernji.hr