'nije se nikad dogodilo'

Egzodus s Kosova: Što se to događa zadnja dva mjeseca?

Foto: Swen Pförtner/DPA/PIXSELL
Egzodus s Kosova: Što se to događa zadnja dva mjeseca?
22.02.2015.
u 11:53
Ministarstvo obrazovanja Kosova potvrdilo da je samo u prosincu 2014. s Kosova, koji ima 1,8 milijuna stanovnika, otišlo 5.200 učenika.
Pogledaj originalni članak

Kosovo je u posljednja dva mjeseca izgubilo oko 50.000 ljudi, većina ih je krenula put Njemačke u potrazi za boljim životom.

"Ovo je katastrofa!. Nije se nikad dogodilo ovakvo nešto, na rubu smo, rekao je jedan učitelj iz mjesta Lug, dvadesetak kilometara od Prištine, prenosi Telegraph.

Ministarstvo obrazovanja Kosova potvrdilo da je samo u prosincu 2014. s Kosova, koji ima 1,8 milijuna stanovnika, otišlo 5.200 učenika.

Kosovo je najsiromašnija zemlja Europe, a posla u mnogim gospodarskim granama gotovo da i nema.

Nezaposlenost je visokih 45 posto, a nezaposlenost mladih ispod 24 godine je na 60 %.

>>U pola godine 21 tisuća Hrvata iselila se u Njemačku

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 85

DU
Deleted user
12:29 22.02.2015.

Razvidno iz aviona, Kosovo nema resursa za prehraniti toliko stanovništvo, koje ima najveći prirast u Europi - što čini perspektive još više tmurnim. Nema više saveznih fondova, sjeverni dio je politički još trusan, južni pak većinom neplodan i stočarski krajolik. Mineralna bogatstva pak nisu tolika da bi bila okosnica razvoja, nalik Australiji ili JAR. Teško bi se s tolikim omjerom stanovništva po km2 prehranjivali i tamo gdje se radilo o nekoć kolonijalnim silama, jedino frenetičnim radom a la Hong Kong. Samo što tamo nema šetuckanja po cijele dane...

NO
nonasur
12:16 22.02.2015.

Ista komunisticko-birokratska politika podvrsta koje vlada u cijeloj exYu pa i u HR ih je otjerala. Budimo realni, slicno se dogadja i kod nas samo ne tako odjednom vec malo pomalo. No brojevi su vrlo usporedivi.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
12:48 22.02.2015.

cilj u Kosovu je ostvaren ide se dalje na zauzimanje Krscanske zemlje....