NAGLASAK

Ekološka bomba

25.10.2005.
u 19:35
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj nema stručnjaka koji bi mogao izaći u javnost i građanima kazati da se havarija tankera natovarenog naftom u Jadranu neće dogoditi nikada. I to je činjenica pred kojom pada svaka znanstvena rasprava o projektu Družba Adria, jer je, tvrdi se, vrlo visokog rizika, upitnog profita i premalih jamstava za sanaciju mogućih šteta.

Za Hrvatsku je upitna njegova ekološka, ekonomska i politička dimenzija. Ekološki gledano, on je bomba, jer osim moguće havarije dugoročno nosi i rizik balastnih voda, koje su i ovako prisutne u Jadranu, ali ih taj projekt dodatno ističe. U ekonomskom smislu nemoguće je vagati 50-ak milijuna dolara Janafova profita sa sedam milijardi koliko nam godišnje donosi turizam. Međutim, u političkom smislu projekt DružbAdria ispolitiziran je do maskimuma i ne može se gledati jednostrano.

Pokazuje svu nekonzistentnost hrvatske politike u kojoj jedna vlada potpisuje sporazum, a druga ga ruši, istovremeno potpisujući uredbu kojom se dopušta stranim vojnim brodovima na nuklearni pogon da plove Jadranom.

Sve ekološke udruge neće učiniti ništa ako samo spriječe DružbAdriju, a ne potaknu rješavanje mnogih otvorenih pitanja koja je taj projekt donio, uključujući i angažman drugih država koje imaju izlaz na Jadran. Po međunarodnim pomorskim konvencijama Hrvatska ne smije ograničiti cjelokupnu plovidbu Jadranom, pa u Trst i dalje godišnje uplovljavala oko 600 tankera. Zato Talijani o Družbi mudro šute.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr