NJEMAČKA UBRZAVA POSTUPAK

Ekonomskim migrantima odgovor u tri tjedna, najizgledniji povratak

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Ekonomskim migrantima odgovor u tri tjedna, najizgledniji povratak
06.11.2015.
u 21:50
Europska komisija danas je odobrila isplatu 16,43 milijuna eura pomoći Hrvatskoj u upravljanju migrantskom krizom
Pogledaj originalni članak

Tražitelji azila iz balkanskih zemalja koje su označene sigurnima ili iz dijelova Afganistana u kojima nema izravne opasnosti od rata bit će odvajani na njemačko-austrijskoj granici i usmjeravani u prihvatne centre u kojima će se njihovi zahtjevi za azilom rješavati u ubrzanoj proceduri, unutar tri tjedna, s velikim izgledima da budu odbijeni i vraćeni natrag u zemlju porijekla. To je novost koju uvodi njemačka vlada nakon nekoliko burnih dana pregovaranja unutar velike vladajuće koalicije u Njemačkoj. Kancelarka Angela Merkel u tim je pregovorima odoljela pritisku dijela svoje stranke CDU i bavarske sestrinske stranke CSU te odbila ideju uspostavljanja tranzitnih zona ili ograde na njemačko-austrijskoj granici.

Migranti koji se pojave na toj granici, a za koje se procijeni da su ekonomski migranti s obzirom da dolaze iz sigurnih zemalja, bit će usmjeravani prema ubrzanoj proceduri, no neće biti uspostave tranzitnih zona poput onih u zračnim lukama, gdje se na "ničijoj zemlji" koja nije službeno njemački teritorij zahtjevi azilanata mogu odbijati u roku od 48 sati. Sigurnim zemljama smatraju se sve zemlje zapadnog Balkana, odakle u Njemačku u potrazi za azilom dolazi mnogo Albanaca te Roma. Sirijci, Iračani i drugi za koje se procijeni da zaista bježe od ratnih sukoba i dalje će se usmjeravati u prihvatne centre u kojima imaju veće izglede da dobiju azil, ali ni za njih po novim pravilima taj azil neće biti dugotrajan, već ograničen na godinu dana i bez prava na sjedinjenje obitelji. 

Ovakav ishod pregovora u njemačkoj vladajućoj koaliciji znači da nema opasnosti da se uspostavom tranzitnih zona ili ograda dogodi usporavanje priljeva izbjeglica i migranata kroz tranzitne zemlje poput Hrvatske.

Europska komisija danas je odobrila isplatu 16,43 milijuna eura pomoći Hrvatskoj u upravljanju migrantskom krizom. Novac će biti iskorišten za plaćanje policajaca koji su pojačano angažirani na hrvatsko-srpskoj granici te za poboljšanje uvjeta u privremenim prihvatnim centrima. EK je jučer i Sloveniji odobrila sličnu pomoć u visini 10,17 milijuna eura. 

Dva i pol tjedna nakon mini-summita u Bruxellesu, zamišljena brojka od 50.000 dodatnih mjesta u prihvatnim centrima za "čekanje i odmor" izbjeglica na čitavoj ruti i dalje izgleda teško ostvarivom. Tranzitne zemlje na ruti nisu sklone preuzeti veći dio tog kapaciteta, pa je tako Srbija najavila da će stvoriti ukupno 6000 mjesta u svojim prihvatnim centrima, a Hrvatska ukupno 5000. Makedonija nije ništa ponudila, Austrija je ponudila 5000 mjesta ali još razmišlja, a Slovenija je ponudila 2000. 

>> Njemačka će u posebnim centrima ubrzanim postupkom deportirati migrante

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

Avatar kravata
kravata
20:05 06.11.2015.

Nema sanse povratka, rasipat ce se i sakrivat po cijeloj njemackoj od potrebe krast a za novac i svoju ideologiju bit sposobni ciniti zlo.Nikada se njemacka nece rijesit a imat ce vjecite posljedice.

FU
furest
20:19 06.11.2015.

protestantske zemlje i politicari unistavaju katolicanstvo i krscanstvo i zele od europe napraviti kontinent bez religija i tradicije , samo profit ce biti Bog

Avatar narozi
narozi
22:48 06.11.2015.

hahah tako isto i sa meksikancima u americi- uhvate ih p amalo u zatvor par dana pa ga onda puste na slobodu i kaze mu da se mora javiti na sud za mjesec dana tako da se deportuju- a oni fino izadu na slobodu i nikada da ih nades u americi tako ce biti i s a ovim hahahha /to treba pravac zatvor, onda na avion i nazad odakle si dosao