EKSKLUZIVNO

Elektrodom mu probudili mozak i vratili ga u život!

Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
'28.04.2011. Zagreb - Josip Kokeza iz Splita sa 17 godina dozivio je srcani udar. Jedva prezivjevsi pao je u vegetacijsku komu. Dr. Darko Chudyja mu je u bolnici Dubrava po prvi put u Hrvatskoj ugradi
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
'28.04.2011. Zagreb - Josip Kokeza iz Splita sa 17 godina dozivio je srcani udar. Jedva prezivjevsi pao je u vegetacijsku komu. Dr. Darko Chudyja mu je u bolnici Dubrava po prvi put u Hrvatskoj ugradi
Foto: ''
'Vedran Deletis1.jpg'
VL
Autor
Diana Glavina
30.04.2011.
u 08:50
Liječnici su Josipu nakon samo dva mjeseca vegetiranja ugradili neurostimulator i oživili funkciju mozga.
Pogledaj originalni članak

Mladi Splićanin, osamnaestogodišnji Josip Kokeza, dva je mjeseca bespomoćno ležao u splitskoj bolnici, u vegetativnom stanju. Bez nade u budućnost, jedan je mladi život bio prikovan za krevet, uz beskrajnu tugu i bol roditelja. Josip danas nije bespomoćan, nije vezan uz krevet, samostalan je, normalno se kreće, čak i trči, a njegov fizički izgled ni na koji način ne odaje dramatičnih pet mjeseci borbe za život koji su iza njega.

Ova i u svjetskim relacijama nevjerojatna i senzacionalna medicinska priča počela je početkom studenoga prošle godine, kada je Josipu posve iznenada, naglo, bez ikakvih simptoma bolesti, pozlilo u školi, tijekom nastave. Dogodio mu se zastoj srca! Pao je u nesvijest. Mladićevo je srce stalo, uzrok nikada nije otkriven. Hitna pomoć, ekipa koju je vodila dr. Mira Maras, stigla je za sedam minuta. Počela je hitna reanimacija i transport u bolnicu, intenzivna njega, ali Josip nije uspio uspostaviti kontakt. Život mu se pretvorio u vegetiranje.

– Baš ništa nije upućivalo na to da će se s našim Josipom dogoditi nešto tako strašno – priča nam Josipov tata Ivan. Ne može zadržati suze kada pomisli na dan kada je pozvan u školu i prvo suočavanje sa sinom koji bez svijesti leži na podu i liječnicom koja ga elektrošokovima pokušava vratiti u život.

Kako su liječnici uspjeli Josipa iz vegetativnog stanja vratiti u život uz pomoć neurosimulatora pročitajte u subotnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

VI
vidimškoj
09:46 30.04.2011.

imenjaće moj neka ti je sa srićom.

FR
friz
10:54 30.04.2011.

za mene je ovo vijest dana,tjedna i mjeseca.A liječnici heroji nacije.A ne vijesti o \"kraljevskom vjenčanju\".Ovakve ljude trebamo slaviti i isticati kao svjetli primjer naše nacije.SVAKA VAM ČAST!!!ŽELIM VAM JOŠ PUNO OVAKVIH HEROJSKIH PODHVATA U ŽIVOTU!!!

Avatar marquis
marquis
09:31 30.04.2011.

Uz predivne i dirljive vijesti o mladom životu koji ponovno može zablistati svojim sjajem, ispod površine izvire još jedna vijest - kako naši liječnici znaju i mogu, ali nemaju sredstava. 15.000 € za život, pa i više života? Zato ona ekipa iz Remetinca mora odgovarati za, ne pokradeno nego - oteto!