POREZNA PREVARA

EPPO zaplijenio kineskim tvrtkama u Italiji imovinu vrijednu 8,5 milijuna eura

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
EPPO zaplijenio kineskim tvrtkama u Italiji imovinu vrijednu 8,5 milijuna eura
10.05.2022.
u 09:45
Istražitelji su početkom godine zaplijenili velike količine dokumentacije, a analizirali su i tijekove novca, pa su uspjeli analizirati kome su slane lažne fakture
Pogledaj originalni članak

Zapljena imovine vrijedne 8,5 milijuna eura rezultat je istrage koju je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo protiv sedam tvrtki smještenih u Kineskom veleprodajnom centru u Padovi, distribucijskom središtu robe azijskog porijekla.

Inače, riječ je o istrazi koju je inicirala talijanska financijska policija (Guardia di Finanza), koja je provela i zapljenu imovine. Od njih i talijanskog tužiteljstva istragu je u srpnju 2021. preuzeo EPPO. 

Sedam tvrtki, kojima je sada blokirana imovina, uspostavile su, kako se sumnja, poseban sustav unutar kineske zajednice,  čiji je cilj bio varanje na porezu. Spomenute tvrtke bave se uvozom, isporukom i prodajom odjeće  koja s Dalekog istoka dolazi u Italiju, a sumnjiče se da su izdavale fiktivne fakture koje su služile za umanjivanje poreza.

Tako su od 2016. do 2020. oštetili talijanski  proračun za 39 milijuna eura. To je ujedno iznos njihove sada blokirane imovine. 

Istražitelji su početkom godine zaplijenili velike količine dokumentacije, a analizirali su i tijekove novca, pa su uspjeli  analizirati kome su slane lažne fakture.

Radilo se o tvrtkama u  Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Španjolskoj. Osim spomenutih 39 milijuna eura , EPPO je i jednom kineskom  poduzetniku zaplijenio 500.000 eura. Novac zarađen na poreznoj prevari slali su u Kinu. 

>> VIDEO Voćin: Zid derutne kuće srušio se na dvogodišnje dijete, preminulo je na mjestu


 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.