SUMMIT EU

Europska unija odustaje od neoliberalizma

17.10.2003.
u 00:00
Djelotvorna socijalna politika ostaje ključan činitelj europskoga gospodarskog sustava
Pogledaj originalni članak

BRUXELLES - Dvodnevni jesenski sastanak Europskoga vijeća, na kojemu su se jučer u Bruxellesu, uza šefove država ili vlada europske petanestorice, okupili i njihovi kolege iz 10 pristupajućih zemalja, kao glavne teme ima pokretanje posustaloga europskoga gospodarstva, jačanje europskoga prostora slobode, sigurnosti i pravde te vanjske odnose.

Kao glavne pokretače gospodarstva u pozivu na summit navode se ulaganja u nastavak gradnje Transeuropske mreže prometnih koridora (TEN) te dovršenje integriranoga tržišta struje i plina u proširenom EU, kako bi se zajamčila sigurna opskrba energijom po konkurentnim cijenama. Šefovi država ili vlada zaizet će se također za veća ulaganja u "ljudski kapital": inovacije, vještine te istraživanja i razvoj. Pri poboljšanju konkurentnosti europskoga gospodarstva zahtijeva se, međutim, puna pozornost zaštiti okoliša i društvenih razmjera, pa djelotvorna socijalna politika - usprkos donedavnim zahtjevima za brze neoliberalne reforme - ostaje ključan činitelj europskoga gospodarskoga sustava.Summit bi trebao potvrditi da je jedan od prioriteta Europske unije borba protiv nezakonita useljavnja te dati zeleno svjetlo uspostavi agencije namijenjene poboljšanju nadzora vanjskih granica EU. To je pitanje posebno značajno jer se te granice iduće godine pomiču na istok, a do sada je njihovo čuvanje bilo u isključivoj mjerodavnosti (i financijskoj) zemalja koje su imale tu nesreću da se nađu na rubu ujedinjene Europe. Europsko povjerenstvo dobit će zaduženje da do početka idućega mjeseca priredi prijedlog praktičnoga rada te agencije, koja bi trebala osigurati suradnju na poljima raščlambe opasnosti, usklađivanja opreme, nadzora te uvježbavanja graničara.

Summit je jučer započeo kao drugi sastanak Međuvladine konferencije, koja dorađuje prijedlog Ustava EU. Talijansko predsjedništvo priprema kompromisni prijedlog prema kojem bi šest velikih zemalja, među njima Španjolska i Poljska, imale po dva povjerenika u Europskoj komisiji, a male zemlje po jednoga. Španjolska i Poljska dobile bi i veći broj mjesta u Europskom parlamentu. No, prema "Financial Timesu", o tome bi se glasovalo tek na trećemu sastanku IGC-ja, predviđenome za prosinac.

Pogledajte na vecernji.hr