Europski biskupi u Zagrebu raspravljaju o krizi

07.06.2009.
u 19:31
Pogledaj originalni članak

Ako su hrvatski političari nonšalantno odmahnuli rukom na prošlotjednu izjavu Komisije HBK Iustitia et pax o krizi, onda ovaj tjedan imaju priliku za popravni. Sutra se na Kaptolu okupljaju europski biskupi kako bi razgovarali o gospodarskoj i financijskoj krizi.

Domaćin europskim biskupima, koji će se okupiti pod nazivom “Gospodarsko-financijska kriza: očajavati ili nadati se? Iskustva, inicijative, problemi i odgovori Crkve u Europi”, zagrebački je nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a na skupu će sudjelovati 34 predstavnika iz 21 europske biskupske konferencije.

Susret počinje izlaganjem predsjednika Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), budimpeštanskog nadbiskupa kardinala Petra Erdoa, tajnika Papinskog vijeća Iustitia et pax mons. Gimpaola Crepaldija i predsjednika Compagnia delle Opere Bernarda Sholza. “Katolička crkva je više puta ustvrdila kako je aktualna kriza ne samo gospodarsko-financijske naravi, već je prije svega kriza povjerenja, morala i vrednota.

U Zagrebu ćemo se upoznati s aktivnostima koje su pokrenute od biskupskih konferencija kako bi se suočili s tom situacijom”, kaže generalni tajnik CCEE-a, o. Duarte da Cunha. “Ova kriza može biti konkretna prilika pružena, ne samo onima koji su nadležni za reformu gospodarsko-financijskoga sustava, već i svim građanima, kako bi hrabro iznova promislili o ravnoteži zajedničkoga života kao i stilu života svakoga pojedinca.

Crkva može ponuditi svima onima koji su spremni prihvatiti poruku moralni i vrijednosni okvir koji bi u središte postavio osobu i dobro cijeloga čovječanstva. Kriza nas je već naučila da iz nje ne možemo izaći sami, već je potrebno zalaganje svih”, rekao je generalni tajnik CCEE-a.

Pogledajte na vecernji.hr