Gozba u EP-u

Europski parlamentarci se borili za zalogaj više sira iz mišine i drniškoga pršuta

Foto: Dario Markas
Foto: Dario Markas
Foto: Dario Markas
Foto: Dario Markas
04.03.2014.
u 16:04
Briselski diplomati uživali su u proizvodima 15 dalmatinskih proizvođača autohtone hrane koji su u Europskom parlamentu ponudili sir iz mišine, drniški pršut, slane srdele, konavovsku tortu...
Pogledaj originalni članak

- Problem je na svakoj izložbi kada se posluži hrana prije njenog otvorenja, a pogotovo je to slučaj kada se posluži tako dobra hrana kao Hrvatska, rekao je Hannes Swoboda, šef frakcije socijalista i demokrata u Europskom parlamentu na otvorenju izložbe fotografije Jadran - boje izvornosti Ive Perana.

I doista oko stolova s hrvatskim originalnim proizvodima Jadrana, okupila se gomila briselskih birokrata i diplomata koji su se oduševili svim okusima i mirisima. Od okupljenih briselskih diplomata koji su ovdje već godinama čuli smo kako su u parlamentu česte ovakve prilike, ali da je rijetko koja uspješna kao ova danas organizirana od strane hrvatskog zastupnika u europskom parlamentu Tonina Picule. Svi koji su svratili do hrvatskih stolova su ustvrdili da je riječ o pravoj gozbi. Briselski diplomati tako su uživali u proizvodima 15 dalmatinskih proizvođača autohtone hrane koji su u Europskom parlamentu ponudili sir iz mišine, drniški pršut, slane srdele, konavovsku tortu te ponajbolja vina iz svog kraja. Osim jadranskih okusa i mirisa Parlamentom su se širili i zvuci Dalmacije kroz napjeve u izvedbi klape Adriaticum, a strane diplomate je posebno oduševila njihova izvedba Beethovenove Ode radosti, danas poznate kao himne Europske unije.

Hannes Swoboda je rekao da Hrvati možda još nisu vidjeli sve dobrobiti ulaska u EU, ali da su svi građani EU ulaskom Hrvatske dobili nešto neprocjenjivo jer Hrvatska obala, sunce i more to sigurno jesu. - Duboko sam uvjeren da će Hrvatska nadvladati sve probleme i vjerujem u njenu blistavi budućnost. Prošlost nije uvijek bila lijepa, ali budućnost nam uvijek mora biti na pameti. Hrvatska ima puno toga za ponuditi i iskoristiti za svoju svjetlu budućnost, rekao je Hannes Swoboda koji je nekoliko puta istaknuo ljepote dalmatinske obale napomenuvši da je iznimno cijenjena u cijeloj Europi ali i svijetu. Dodao je i da će ove godine dva puta biti na Jadranu, u svibnju i srpnju.

Tonino Picula je istaknuo da jadranski prostor nikada nije bio anoniman, ali da je ulaskom u EU mediteranska dimenzija dobila novi značaj. - Doživljaj Jadrana danas u Bruxellesu na najbolji način su predstavila 15 dalmatinskih proizvođača. Pokazali smo hrvatski doprinos mozaiku vrhunske europske gastronomije te u budućnosti moramo učiniti sve da hrvatska autohtona kuhinja postane jedan od najprepoznatljivijih sastavnica europske gastronomije, poručio je Picula u Bruxellesu. Na izložbi Jadran - boje izvornosti je bilo prisutno deset od dvanaest hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, svi osim Biljane Borzan i Ruže Tomašić koje danas nisu bile u Bruxellesu, te su i oni ovu manifestaciju pohvalili kao jednu od uspješnijih organiziranih u Parlamentu. Da je Hrvatska izložba bila pravi hit pokazuje i činjenica da su istovremeno održane grčka i irska manifestacija ali kod hrvatskih stolova je bilo daleko najviše ljudi.

>> Picula brani hrvatski pršut: Nigdje se ne proizvodi kao u Istri!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

BA
bambusss
16:34 04.03.2014.

dok narod kopa po kontejnerima ..oni sami sebi dižu plaće.. ..ove godine za 500 eura ..sljedeće za još 500 .. ..lokanje i žderanje ..samo najfinije ..eee ovce ..

US
U sridu
16:52 04.03.2014.

Bravo za gospodina Piculu !

Avatar sayla 007
sayla 007
17:12 04.03.2014.

Ovi zderu prsut i imaju dijamantske plate, sve na grbaci napacenih naroda sta im doruckuju po kontejnerima i strajkuju u pola Evrope. E moj narode, tako je to kad vjerujes svakoj susi sta se prodaje za doktora politickih nauka.