BJELOVAR – Jedanaesta u nizu dvodnevna manifestacija Dana češke kulture u organizaciji Češke obeci još je jednom zadivila Bjelovarčane bogatim kulturno-umjetničkim programom, običajima koji i dalje žive prenošenjem naraštaja.
Susretljivi prema svima
Fascinantna, raskošna i blistava povorka gradom uveličana narodnim nošnjama pripadnika češke besede Doljani, Lipovac i Jazvenik, KUD-a I.V. Trnski Nova Rača, graničara Husara, Konjičkog kluba Furiozo Martinac, mažoretkinja Klinča Sela, udruge Komedija Tomaš, Udruge žena Katarina Zrinski Z. Topolovac i domaćina Češke obeci bila je uvod u zajedničko druženje na Trgu Eugena Kvaternika s glavnom vodiljom manifestacije, a koja je upoznavanje i zbližavanje, te izraz susretljivosti prema svim ostalim narodnostima. I ovom prigodom su Česi i njihovi gosti kroz ples i pjesmu, predstavili svoje tradicijske običaje, ali i djelić autohtone gastronomske ponude, s obzirom da su posjetittelji mogli kušati razne slasne delicije.
Bramborci i vdolky
Posebnost su bile neizostavne češke delicije, a najveći interes iskazan je upravo za najtradicionalnim poslasticama poput bramboraka i vdolkyja. Bramborak je ukorijenjen stoljećima među češkim narodom, a riječ je o siromašnom jelu. Prema izvornoj receprturi i danas se priprema od smjese krumpira, brašna, češnjaka, jaja i papra, koja se lagano preprži na ulju, odnosno masti. Ništa manje traženi, bili su i vdolky, izvorni češki kolači, a riječ je o jednostavnoj slastici od dizanog tijesta koja se premazuje domaćim pekmezom od šljiva, te vrhnjem i sirom. Nadalje su prikazani stari zanati i poljoprivredna oruđa, a dojmljivi su bili i štandovi gostiju.