VELIKO ZAHLAdnjenje

Fascinantni video objašnjava kako aligatori preživljavaju smrzavanje jezera

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
09.01.2018.
u 09:38
U ekstremnim slučajevima oni ostanu smrznuti nekoliko dana pa otplivaju kada se led otopi.
Pogledaj originalni članak

Veliko zahladnjenje koje je pogodilo SAD nije zaobišlo ni Sjevernu Karolinu. Niske temperature utječu i na životinje koje pronalaze razne načine kako bi preživjele.

Djelatnici močvarnog parka Shallotte River objavili su snimku na kojoj se vidi s čime se suočavaju aligatori u ribnjaku. Voda se u ribnjaku smrznula, a zajedno s njima i aligatori. Iako bi se na prvu ruku pomislio da su životinje mrtve, istina je sasvim drukčija.

Oni namjerno ostaju u vodi i jedno što naprave jest da drže nos iznad površine leda. Preživljavaju tako da snize tjelesnu temperaturu i uspore metabolizam. Aligatori tako samo stoje i čekaju da se ugriju.

Stručnjaci kažu kako oni gotovo instinktivno znaju kada će se ribnjak zamrznuti te nos iznad površine vode stave u pravi trenutak i čekaju da se voda smrzne. 

U ekstremnim slučajevima ostanu smrznuti nekoliko dana pa otplivaju kada se led otopi, piše Daily Mail.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
11:08 09.01.2018.

Prije 20 godina sam gledao dokumentarac kako preživljavaju u Africi za vrime suše...zakopaju se u blato i uspore metabolizam dok ne dođe voda ponovo...i to više mjeseci traje.. Zar je to nešto novo što ste otkrili (kao toplu vodu).

Avatar reference
reference
18:03 09.01.2018.

da, I sto sad. video na bbc jos jutros