rekord

Fišijadu kraj Orljave posjetilo 10.000 građana

Foto: Duško Mirković/Pixsell
fisijada (1)
Foto: Duško Mirković/Pixsell
fisijada (1)
Foto: Duško Mirković/Pixsell
fisijada (1)
Foto: Duško Mirković/Pixsell
fisijada (1)
Foto: Duško Mirković/Pixsell
fisijada (1)
Foto: Duško Mirković/Pixsell
fisijada (1)
Foto: Duško Mirković/Pixsell
fisijada (1)
03.09.2010.
u 14:58
Najbolji fiš skuhao je Branko Milković iz Blacka, koji je dosad na požeškoj fišijadi osvajao i drugo i treće mjesto.
Pogledaj originalni članak

- Prvi put sam ovdje i mogu reći da je prekrasno, od prostora na kojem se održava fišijada i atmosfere, do ponude. Doduše, dim mi malo grize oči, ali sve je to dio štimunga – kazao je Hrvoje Mikić iz Nove Gradiške koji je na poziv požeških prijatelja danas posjetio najveću slavonsku fišijadu.

U parku kraj Orljave Turistička zajednica Požege, pod medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista, organizirala je 16. fišijadu.

- Okupio se rekordan broj natjecatelja - sedamdeset, iz sedam županija. Ima ih od Zagreba do Iloka. Za njih smo osigurali pola tone ribe, odnosno svatko je dobio pet kilograma šarana, smuđa i amura – istaknuo je Bruno Horvat.

Među natjecateljima po dvanaesti put našla se i Ljubinka Ivanković iz Daruvara koja jemeđu najboljimmajstorima fiša u Hrvatskoj. Često osvaja nagrade, a u Požegi joj se dosad nasmiješila druga nagrada.

- Tajna dobrog fiša je u dobrom omjeru paprike i luka te da se ne štedi na vinu.  Svoj fiš zalijevam daruvarskim rizlingom, a dobra je i graševina. Najprije se mora pripremiti dobar temeljac od luka, rajčice i mineralne vode. Od tih namirnica napravim frape koji poslije stavim u vodu u kojoj kuham ribu. Dodam kvalitetnu crvenu papriku koju preko veze nabavljam u Baranji, i to je to – otkrila nam je Ljubinka te dodala da u životu nije jela fiš jer ne voli ribu, ali ga uspješno kuha već tridesetak godina.

A prvi put kao natjecatelj na fišijadi sudjelovao je Ivan Kezić. Uz fiš jedini je kuhao i riblju kotlovinu.

-Kuha se poput standardne kotlovine, povrće se ne pirja na masnoći nego se kuha u vodi. Sve je iz moga ekološkog vrta. Stavio sam mrkvu, luk, papriku, cvjetaču, celer, kelj pupčar, brokulu i rajčicu te šarana i malo soma - otkrio nam je Kezić.
 
A da je i ove godine u parku bilo ne samo dobrog fiša nego i šarana na rašljama i ispod peke te riblje paštete i ribljih kobasica, potvrdilo je oko desetak tisuća posjetitelja koji su pojeli oko 7 tona ribe.

- Jako fina riba, posebno šaran na rašljama. Svake godine dolazim, ovo me ne može  mimoići.  Bilo bi dobro da se ovako nešto organizira barem dva puta godišnje – napominje Ivica Grgić koji je s ostalim posjetiteljima uživao i u zanimljivim nagradnim igrama, hvatanju šarana u bazenu golim rukama, u natjecanju u pjevanju tamburaških pjesama te pričanju viceva.

Najbolji fiš skuhao je Branko Milković iz Blacka, koji je dosad na požeškoj fišijadi osvajao i drugo i treće mjesto. Drugo mjesto pripalo je Ivanu Severu iz Velike Kopanice, a treće prošlogodišnjem pobjedniku Miroslavu Matijeviću iz Bodovaljaca kraj Nove Gradiške.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.