RAJ NA ZEMLJI

Ovo su najmanje naseljeni otoci u Hrvatskoj: Za pola ih niste čuli, a na jednom živi samo jedna osoba

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Pogled iz zraka na čarobnu morsku oazu, uvalu Vinogradišće na Paklenim otocima
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Otok Hvar
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Na današnji dan 1999. proglašen je hrvatski nacionalni park Sjeverni Velebit
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Spektakularan pogled iz zraka na uvalu i otočić Pokonji Dol kod Hvara
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
Mještani otoka Molata nemaju liječnika
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Otok Kaprije
Foto: Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Vožnja trajektom Pelješčanka do Drevnik Veliki
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Otok Krapanj
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Ilovik: Jesensko jutro na otoku Iloviku
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Pogled na otok Žirje
Foto: Google karte
otok Ist
Foto: Srđan Hebar
Susak
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Pogled na Mali Drvenik
Foto: Dino Stanin/PixSell
Olib: Predsjednica Grabar-Kitarovi? družila se s oto?anima
Foto: Google karte
otok Rava
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Unije: Edukativno-ekološka akcija ?iš?enja sme?a s obale otoka
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Zimska atmosfera na otoku Premuda
Foto: Google karte
Zverinac
Foto: Google karte
otok Sestrunj
Foto: Dino Stanin/PixSell
Ošljak: Otok s najmanje stanovnika na kojem svi imaju isto prezime
Foto: vanja zubcic
Biševo: Jedan od najljepših otoka na Jadranu - otok Biševo
Foto: Google karte
Otok Rivanj
Foto: Zvonimir Barisin/HaloPix/PIXSELL
Jesenski ugođaj na Kornatima
Foto: Google karte
Otok Babac
Foto: Google karte
Male i Vele Srakane
Foto: Google karte
Sveti Andrija
Foto: Google karte
Otok Sušac
24.08.2024.
u 15:44
U nastavku donosimo popis od 24 hrvatska otoka i otočića na kojima stanuje manje od 200 ljudi
Pogledaj originalni članak

Jedna od najvećih ljepota Hrvatske su definitivno otoci po kojima je naša obala poznata. Naime, Hrvatska ima 1244 otoka, otočića i hridi, odnosno 78 otoka, 524 otočića i 642 hridi. Zbog toga je hrvatsko otočje drugo po veličini otočje Sredozemlja, a više od otoka od nas ima samo Grčka. 

Na otocima s poluotokom Pelješcem živi 127.383 stanovnika prema popisu iz 2021. godine na 52 naseljena otoka i poluotoku Pelješcu u 18 gradova i 41 općini odnosno u 345 naselja pa je svaki 30. stanovnik Hrvatske otočanin. 

Najviše stanovnika ima otok Krk gdje živi 19.916 ljudi, a najgušće nastanjen otok je otok Krapanj sa 166 stanovnika. Međutim, znate li koji su najmanje nastanjeni otoci u Hrvatskoj, odnosno na kojim otocima živi najmanje ljudi? U nastavku donosimo popis od 24 hrvatska otoka i otočića na kojima stanuje manje od 200 ljudi. Na ovom popisu su samo otoci koji su stalno naseljeni. 

Molat (190 stanovnika) - Otok Molat, smješten u zadarskom arhipelagu, poznat je po mirnom okruženju i netaknutoj prirodi, što ga čini idealnim mjestom za opuštanje i bijeg od užurbane svakodnevice.

Kaprije (186 stanovnika) - Kaprije, dio šibenskog arhipelaga, nudi autentično otočko iskustvo s čistim plažama i tradicionalnom mediteranskom atmosferom.

Drvenik Veli (170 stanovnika) - Drvenik Veli je miran otok u splitskom arhipelagu, poznat po svojim slikovitim uvalama i kristalno čistom moru.

Krapanj (166 stanovnika) - Krapanj je najmanji i najniži naseljeni otok na Jadranu, poznat po dugoj tradiciji ronjenja i vađenja spužvi.

Ilovik (165 stanovnika) - Ilovik, često nazivan "Otok cvijeća", prepoznatljiv je po svojim bujnim vrtovima i pitomim uvalama.

Žirje (147 stanovnika) - Žirje, najveći otok šibenskog arhipelaga, privlači ljubitelje ribolova i nautičare svojom očuvanom prirodom i skrivenim uvalama.

Ist (146 stanovnika) - Otok Ist, smješten sjeverozapadno od Zadra, poznat je po svojim pješčanim plažama i labirintu pješačkih staza.

Susak (139 stanovnika) - Susak je jedinstven po svojim pješčanim obalama i specifičnom govoru, te je omiljeno odredište za one koji traže mir i tišinu.

Drvenik Mali (119 stanovnika) - Drvenik Mali, manji brat Drvenika Velog, poznat je po očaravajućim plažama i netaknutom prirodnom okruženju.

Olib (117 stanovnika) - Olib je otok s dugom poviješću, poznat po svojim suhozidima i maslinicima, koji stvaraju poseban mediteranski ugođaj.

Rava (67 stanovnika) - Rava je mali otok smješten između Dugog otoka i Iža, idealan za miran odmor u autentičnom dalmatinskom ambijentu.

Unije (66 stanovnika) - Unije su otok u kvarnerskom arhipelagu, poznat po prekrasnim plažama i poljoprivrednim kulturama, posebno maslinama i vinovoj lozi.

Premuda (65 stanovnika) - Premuda je poznata među roniocima po svojim podvodnim spiljama i olupinama brodova, te je idealna destinacija za ljubitelje podvodnog svijeta.

Zverinac (55 stanovnika) - Zverinac je mali otok s bogatom poviješću i mirnim plažama, privlačan za one koji žele uživati u osami i prirodi.

Sestrunj (45 stanovnika) - Sestrunj je miran otok u zadarskom arhipelagu, poznat po svojoj prirodnoj ljepoti i tradicionalnom načinu života.

Ošljak (35 stanovnika) - Ošljak je najmanji naseljeni otok u Hrvatskoj, smješten u zadarskom kanalu, poznat po svojoj bogatoj vegetaciji i starim maslinicima.

Biševo (23 stanovnika) - Biševo je poznato po svojoj Modroj špilji, prirodnom fenomenu koji privlači brojne turiste i ljubitelje prirode.

Rivanj (23 stanovnika) - Rivanj je mali otok između Ugljana i Sestrunja, idealan za miran odmor i uživanje u netaknutoj prirodi.

Kornat (14 stanovnika) - Kornat je najveći otok u Nacionalnom parku Kornati, poznat po svojim dramatičnim klifovima i netaknutoj prirodi.

Babac (4 stanovnika) - Babac je maleni otočić u zadarskom arhipelagu, poznat po svojoj netaknutoj prirodi i tradicionalnom dalmatinskom ambijentu.

Vele Srakane (4 stanovnika) - Vele Srakane su miran otok između Lošinja i Cresa, s rijetkim stanovništvom i netaknutom prirodom.

Male Srakane (2 stanovnika) - Male Srakane, manji od Vele Srakane, još su osamljeniji i pružaju pravi bijeg od civilizacije.

Svetac / Sv. Andrija (2 stanovnika) - Svetac je otok bogate povijesti i netaknute prirode, smješten zapadno od Visa, poznat po svojoj izoliranosti i miru.

Sušac (1 stanovnik) - Sušac je osamljeni otok poznat po svom svjetioniku i nevjerojatnim prirodnim ljepotama, savršen za potpuni bijeg od svijeta.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.