Sjednica vlade

Fred Matić: Objava registra bit će na ponos časnim braniteljima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Fred Matić: Objava registra bit će na ponos časnim braniteljima
Autori mš/VLM, luc
21.11.2012.
u 09:59
Zakon o probaciji skinut je s dnevnog reda jer se nisu usuglasili ministar pravosuđa i ministar unutarnjih poslova
Pogledaj originalni članak

– Samu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu ne mogu komentirati jer nije pravomoćna, međutim cijeli sudski postupak bio je otrežnjavajući – kazao je ministar  Željko Jovanović uoči današnje sjednice Vlade i dodao da sudski postupak protiv Sanadera potvrđuje sve ono što je on puno puta govorio kao saborski zastupnik, da je vrh HDZ-a vodio kriminalnu politiku.

Na današnjoj 63. sjednici Vlada će između ostaloga donijeti nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koji je glavni preduvjet za objavu Registra branitelja.

Na dnevnom su redu i  nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunu s nacrtom konačnog prijedloga zakona, nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona s nacrtom konačnog prijedloga zakona, nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju s nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU) kao i nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku.

Sjednicu je otvorio ministar financija Slavko Linić koji je predstavio promjene i dopune Zakona o proračunu te poreznog zakona.

– U zakon smo ugradili novine vezane uz rokove plaćanja, definira se redoslijed naplate poreznog duga, financijsku policiju u nekim segmentima zamjenjuje porezna uprava, a ispravili smo i neke nedostatke koje smo primijetili – kazao je Linić i dodao kako je definiran gotovinski račun, obveznici PDV-a i sve prijave konačno će biti u elektroničkoj verziji.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina iznio je nacrt konačnog prijedloga zakona, nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju koji je usklađen s Europskom unijom.

Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku i nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta predstavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić na što je primjedbu imao ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji se nije složio s dijelom zakona koji policiji stvara dodatne probleme prilikom nekih istražnih radnji i koje je po njegovu mišljenju mogla preuzeti pravosudna policija.

– I to se događa, mislio sam da ste se uskladili oko toga. Vi niste ministar policije, vi ste ministar unutarnjih poslova i član ove vlade i možete glasati protiv – kazao je premijer Milanović i dodao da je procedura Vlade takva i kako je sada usvojen Zakon o kaznenom postupku.

Prijepor je nastao i kod Zakona o probaciji.

– Ja za ovo nisam znao, to se može reći, možete me konzultirati. Sad ćemo povući ovaj prijedlog zakona, to nam se dosad nije događalo. Imamo tjedan dana pa ćemo u međuvremenu o tome razgovarati – kazao je Milanović.

O Zakonu o hrvatskim braniteljima govorio je ministar branitelja Predrag Fred Matić.

– Zakon je imao neke nedostatke i mi ga sada poboljšavamo. Naglašavam da je donesen nakon konzultacija s braniteljskom populacijom i ni jedno pravo branitelja neće se smanjivati. Gledali smo i na tešku gospodarsku situaciju i ove promjene neće koštati ništa – kazao je Matić i dodao: "Vodili smo se krilaticom nije u šoldima sve".

Izvorni tekst izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji pogledajte OVDJE.

– Dvije su najzanimljivije odredbe rješavanje ništavnih rješenja onima koji nisu bili pripadnici postrojbi te povrat nezakonito stečenih novčanih sredstava, ali i objava Registra branitelja kojim neće biti narušena sigurnost branitelja i bit će na ponos svim časnim hrvatskim braniteljima. Objava će biti ispunjenje jednog od predizbornih obećanja i usklađena je sa svim zakonima – naglasio je Matić.

– Vi ste, ministre, to sve deset mjeseci temeljito pripremali i provjeravali i ja vam čestitam. Nikoga se ne izlaže, nikoga se ne ugrožava i čuvaju se svi podaci koji su osjetljivi. Ovo drugo javnost ima pravo znati i ne vjerujem da će to itko napadati – kazao je premijer.

Vlada je nakon toga usvojila prijedlog uredbe o mjerilima razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme, prijedlog uredbe o snimanju iz zraka, prijedlog uredbe o izmjeni uredbe o Uredu za suzbijanje zlouporabe droga, prijedlog odluke o određivanju ranjivih područja u Republici Hrvatskoj (EU), prijedlog odluke o preferencijalnoj carinskoj kvoti pri uvozu određenog poljoprivrednog proizvoda, prijedlog odluke o dopunama odluke o objavljivanju pravila o državnoj potpori za osiguranje kratkoročnih izvoznih kredita (EU),  kao i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu zdravlja i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 2013. do 2017. godine, za nabavu računala operativnim leasingom.

Vlada je usvojila i prijedlog odluke o odobrenju pomoći za saniranje posljedica nuklearne nesreće u Černobilu.

– Republika Hrvatska kao članica G7 od 1997. obvezala se pomoći sanaciji nesreće. Odluku iz 2011. o odobrenju pomoći provest ćemo ove godine – objavio je ministar financija Slavko Linić.

Usvojeni su i prijedlog odluke o davanju državnog jamstva za sigurnost i osiguranje izložbe "Refleksije vremena" (Zagreb, galerija Klovićevi dvori, od 29. studenoga 2012. do 28. veljače 2013. godine), prijedlog odluke o imenovanju Pregovaračkog odbora za pregovore o sklapanju kolektivnog ugovora za Hrvatski centar za razminiranje, prijedlog odluke o izmjenama i dopuni odluke o osnivanju Povjerenstva za žalbe te imenovanju predsjednice i članova Povjerenstva, prijedlog zaključka u vezi s Poveljom o učenju za poduzetništvo: Temelj za rast i zapošljavanje, izvješće o provedbi postupka prethodne notifikacije, izvješće o radu Upravnog vijeća Hrvatske akreditacijske agencije (HAA) za 2011. godinu te izvješće o korištenju sredstava proračunske zalihe državnog proračuna Republike Hrvatske  za listopad 2012. godine.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 181

PO
porezni.obveznik
13:57 21.11.2012.

megivu, i ja govorim o toj istoj djeci. no pitanje ti je na mjestu - ne vidim logicnog razloga zasto bi djeca ratnih invalida bila tretirana drugacije od civilnih - zivot im nije bitno razlicit. Isto i za djecu poginulih. Nije mi logicno, kazem, ali jasno mi je zasto drzava zeli porucit da vrednuje one koji su ratovali za drzavu i to je ok. kako god okrenes - poanta je da se radi o punoljetnim ljudima. nisi mi odgovorila: do koje godine bi ti to produzila? treba li 50-godisnjaka tretirati kao dijete branitelja (jer bioloski to jest)?

PO
porezni.obveznik
13:58 21.11.2012.

samo da napomenem, ovdje pricamo o dopunskom osiguranju. osnovno im je zagarantirano, kao i drugima.

LA
larala
13:42 21.11.2012.

" Naglašavam da je donesen nakon konzultacija s braniteljskom populacijom i ni jedno pravo branitelja neće se smanjivati." maticu ne obmanjuj narod vec reci istinu da branitelji nemaju nikakva prava vec samo HRVI....dosta je bilo više laži i obmana, i daj molim te reci koja je to država objavila imena svojih ratnika? niti jedna a, znaš li maticu zašto? zato da bi ih zaštitila od spletki i malverzacija.....samo vi u kukuriku koaliciji pokušavate uvesti nešto novo bez obzira na posljedice, pogotovo sada kad ce srbija tražiti bilo koji nacin za osvetu jer su generali oslobođeni.....srami se maticu