Vezano uz članstvo RH

Füle odgovorio Plenkoviću o prilagodbi SSP s BiH

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Andrej Plenković (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Štefan Fule (1)
15.01.2014.
u 13:34
Od kako je Hrvatska članica Unije počeo je uobičajeni proces prilagodbe postojećeg Privremenog sporazuma odnosno Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine
Pogledaj originalni članak

Povjerenik za proširenje Štefan Füle odgovorio je na pitanje hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Andreja Plenkovića o prilagodbi SSP s BiH obzirom na članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, javlja EP.

U odgovoru povjerenika Štefana Fülea stoji: "Od početka 2013. održana su tri kruga bezuspješnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom (BiH) o prilagodbi SSPa/Privremeno sporazuma između Europske unije i Bosne i Hercegovine kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji. Bosna i Hercegovina odbija nastavak pregovora o prilagodbi u cilju zadržavanja barem tradicionalne trgovinske razmjene između Bosne i Hercegovine i Hrvatske te traži detaljniju reviziju SSP-a/Privremenog sporazuma u ovom okviru".

Europska komisija nastavlja odgovarati na Plenkovićevo pitanje: "Bosna i Hercegovina je potvrdila svoje stajalište na izvanrednom sastanku Privremenog odbora održanom 27. studenoga 2013. Stoga je Komisija, kao prvi korak prema zaštiti interesa EU-a, objavila svoju namjeru pokretanja zakonodavnog postupka za uklanjanje Bosne i Hercegovine s popisa zemalja korisnica Autonomnih trgovinskih mjera (ATM). U okviru ATM-a zemljama zapadnog Balkana odobrava se izuzeće od ulaznih cijena na tržište pri uvozu njihova voća i povrća u EU. Ako se pravovremeno ne pronađe rješenje, Komisija vjeruje u punu podršku svih država članica EU-a i Europskog parlamenta njezinu zakonodavnom prijedlogu. Održavanje sljedećeg sastanka Privremenog odbora predviđeno je za siječanj 2014., podložno potvrdi iz Bosne i Hercegovine".

Od kako je Hrvatska članica Unije počeo je uobičajeni proces prilagodbe postojećeg Privremenog sporazuma odnosno Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i članica Europske unije, a sa ciljem uzimanja u obzir tradicionalne trgovinske razmjene između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, primjerice kod pitanja uvoza mesa.

Snažno podržavam približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji te se zalažem za jačanje položaja Hrvata kao ravnopravnog naroda u BiH

- Učinkovito rješavanje ovog pitanja je izražen interes brojnih hrvatskih gospodarskih subjekata - naglasio je Plenković i podsjetio kako je Europska komisija u svom godišnjem Izvješću o napretku Bosne i Hercegovine objavljenom sredinom listopada 2013. ustvrdila kako postoji problem u dinamici postizanja dogovora. Stoga je Plenković uputio pitanje, na koje je sada dobio odgovor te će i dalje pratiti što Europska komisija namjerava poduzeti kako bi došlo do sklapanja odgovarajućeg protokola.

Na kraju Andrej Plenković poručuje: "Snažno podržavam približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji te se zalažem za jačanje položaja Hrvata kao ravnopravnog naroda u Bosni i Hercegovini. Nadam se da će uskoro vlasti u BiH u pregovorima s Komisijom postići dogovor o odgovarajućoj prilagodbi SSP-a koji će pridonijeti jačanju trgovinskih odnosa između država u novim okolnostima članstva Hrvatske u EU."

>>Stier za New Europe pisao o kontroli Bošnjaka nad Federacijom

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

MX
MXLCLGTG
21:57 18.01.2014.

G.Füle bi trbao pogledati rezultate popisa u BiH i kao prvo trziti odgovor gdje su 27% nestali hrvata iz te drzave te onda poceti bilo kakve druge razgovore sa Tom drzavom.

Avatar salaso
salaso
14:13 25.01.2014.

Manbor.. a ko je napravio? Beograd,Sarajevo?..Hrvati su taoci ucjenjivačke politike spram Hrvatske i kad je bilo uvjeta da hrvati budu jedan od čimbenka u Bosni, stvari su krenule nizbrdo i Hrvati i Hrvatska su ucjenjeni.Sada služe kao raspršivački faktor muslimanskog fundamentalizma i palestinizacije europe.A ima i onih koji su 94 ,95 čak iz slavonije ratovali po Bosni, dok se Bosna branila na principima zajedništva i bratstva.Druga je stvar što je Bosna nesretna zemlja za sve koji u njoj žive, i što neće biti sreće za Hrvate dok ne bude tri jaka entiteta.

MA
manbor
10:43 19.01.2014.

A ne lazite vi iz Zagreba...niti vas interesuje polozaj Hrvata u BiH niti sta radite po tom pitanju za dobrobit Hrvata...Samo pokusavate uvik zaradit poene na medjunarodnom planu na racun Hrvata...Vec 20 god.Mesic otvoreno sa svim politicarima iz BiH kontaktira i podrzava sve i svasta protiv Hrvata u BiH...Takav je i Josipovicev stav i Milanovicev...nije nista bolji bio ni Sanader...sve sami lazovi i prefrganci...Interesuje vas samo prodaja vasih proizvoda na BiH trzistu...Bosanci Hrvatske proizvode nikad nisu ni kupovali ,samo su Hrvati u BiH uvik pokusavali vase proizvode proguret na BiH trziste iako to niste zasluzili....Ja savjetujem tim ljudima u BiH, opametite se i klonite se tog Zagreba, jer nikad nista za vas nije dobro napravio.