SREDNJI ISTOK

Gaza od jučer opet pod palestinskim nadzorom

01.07.2003.
u 00:00
Izraelski vojnici palestinskoj sigurnosnoj službi sutra predaju i Betlehem
Pogledaj originalni članak

JERUZALEM - Cesta koja spaja sjeverni granični prijelaz Erez iz Izraela u pojas Gaze te južni Rafah iz Gaze u Egipat od jučer je pod palestinskim nadzorom. Izraelska je vojska uklonila nadzorne točke kod Netzarima i Gush Qatifa. Između njih je vožnja od rujna 2000. godine, kada je buknulo palestinsko nasilje, bila dopuštena samo Izraelcima. Prepreka je ostala kod židovskog naselja Kfar Darom, ali je tamo sagrađena zaobilaznica. U noći na ponedjeljak Izrael je povukao i oklopna vozila iz Bait Hanuna, odakle su Palestinci bili ispaljivali rakete "qasm" na izraelski grad Sderot.

Nadzor nad sigurnošću u pojasu Gaze od jučer je, prema mirovnome "cestovidu" srednjoistočnoga Kvarteta - UN, EU, SAD i Rusije - preuzela palestinska sigurnosna služba. Sljedeći je na redu grad Betlehem, iz kojega će se izraelski vojnici povući sutra.

Na povlačenje se Izrael odlučio nakon što su u nedjelju Hamas, Islamski džihad i Fatah s Palestinskom upravom potpisali sporazum o tromjesečnome uvjetnom prekidu napada na Izraelce. Fatah je jučer priopćio da će i njegova milicija Brigade mučenika Al-Aqse prekinuti napade, iako je ona u nedjelju, zajedno s Narodnom bojišnicom za oslobođenje Palestine (PFLP) i Demokratskom bojišnicom za oslobođenje Palestine (DFLP), objavila da o prekidu napada nema ni govora. Jučer su Palestinci kod Jenina na sjeveru Zapadne obale ubili građevinskoga "gastarbeitera" iz Rumunjske.

Condoleezza Rice, savjetnica za nacionalnu sigurnost američkoga predsjednika, koja je u posjetu Izraelu i Palestincima, ponudila je potonjima milijardu dolara za gradnju cesta, bolnica i društvenih ustanova. Time Amerikanci žele smanjiti utjecaj Hamasa, koji humanitarnim uslugama privlači nove poklonike, a ojačati položaj umjerenoga palestinskoga premijera Mahmuda Abbasa. Abbas bi se danas trebao sastati s izraelskim premijerom Sharonom i razgovarati o nastavku provedbe Kvartetova "cestovida". (SdP)

S. de Prato

Pogledajte na vecernji.hr