ODLUKA SREDINOM VELJAČE

Pavo Barišić bit će kandidat za čelnika Međunarodne paneuropske unije

Zagreb: Andrej Plenković sudjelovao je na predstavljanju spomenice Hrvatske paneuropske unije povodom 33 godine rada
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/3
27.10.2024.
u 22:11

Nakon pažljivog razmatranja, odlučio sam predložiti Pavu Barišića za novog predsjednika, izjavio Alain Terrenoir, aktualni čelnik

Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije i glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije, bit će kandidat za predsjednika Međunarodne paneuropske unije na Općoj skupštini koja će se održati 14. i 15. veljače 2025. u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Tako je odlučilo Predsjedništvo krovne paneuropske organizacije unije na svojoj sjednici u Splitu, prihvativši prijedlog aktualnog predsjednika Međunarodne paneuropske unije Alaina Terrenoira, koji ovu funkciju obnaša već dvadeset godina.

 "Nakon pažljivog razmatranja, odlučio sam predložiti Pavu Barišića za novog predsjednika", izjavio je Terrenoire, dodavši da je Barišić svojim dugogodišnjim angažmanom u Paneuropi dokazao svoju predanost. Istaknuo je kako je došao trenutak da predsjednik bude s jugoistoka Europe. Sjednica Predsjedništva održana je u sklopu međunarodne konferencije „Misija Europe u svjetskom poretku mira“, koja je od 25. do 27. listopada u Splitu i Sinju okupila više od 70 predstavnika paneuropskih organizacija iz 12 europskih zemalja te predstavnika hrvatskih i europskih institucija.

 O ovoj vrlo aktualnoj temi na konferenciji su, osim predstavnika paneuropskih organizacija, govorili i Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije; Ivan Pavić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije, Aleksandra Markić Boban, ravnateljica Ureda Zaklade Hanns Seidel u Zagrebu, Holger Haibach, ravnatelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju, Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne paneuropske unije, te Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu, Zlatko Kramarić, veleposlanik Republike Hrvatske u Albaniji i Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije. Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije i Davor Ivo Stier (HDZ), zastupnik u Europskom parlamentu sudionicima su uputili video poruke.

Europska zajednica država i naroda mora zajednički raditi na osiguravanju stabilnosti i sigurnosti 

 Zajednička poruka svih govornika, kako je priopćeno, bila je - "europska zajednica država i naroda, utemeljena na miru, mora zajednički raditi na osiguravanju stabilnosti i sigurnosti, svjesna izazova koji nas očekuju".  Naglašeno je kako Europska unija, suočena s novim svjetskim okolnostima, treba još snažnije i glasnije zagovarati mir. 

POVEZANI ČLANCI:

 "Nikada u ljudskoj povijesti nije bilo 70 godina neprekinutog mira na nekom području, a upravo tome svjedoči postojanje Europske unije. U godinama nakon strahota dvaju svjetskih ratova, EU je postala uzor rješavanja sukoba dijalogom i zajedničkim interesima, umjesto oružjem. Ta sposobnost EU da održi mir ima dalekosežan utjecaj na cijeli svijet", zaključili su sudionici skupa. Paneuropska unija osnovana je 1922. kao odgovor na strahote Prvog svjetskog rata i potrebe gradnje snažne europske zajednice država i naroda. Svojim idejama dala je temelje današnje Europske unije.

>> VIDEO Anušić o ljutnji Mađara: Ja sam samo ponovio što su oni rekli, oni su ti koji su izazvali diplomatski incident

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije