Gaza presječena popola

23.05.2002.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

JERUZALEM - Izraelska je vojska jučer pojačala operacije u oba dijela Palestinske samouprave: vojnici su tenkovima upali u više naselja na Zapadnoj obali, a cestovnim su blokadama podijelili pojas Gaze na sjeverni i južni dio toga uskog palestinskog područja uz obalu Sredozemlja.

Postavljanje barikada kraj mjesta Gush Katif, koje sprečavaju prolaz tamošnjim Palestincima, vojska je opravdala nizom nedavnih samoubilačkih napada pripadnika Hamasa, kojemu je sjedište u pojasu Gaze. Istodobno s presijecanjem Gaze, izraelske su trupe prodrle u više sela na Zapadnoj obali u potrazi za osumnjičenim militantima. U akcijama su ubijena dva Palestinca, jedan kraj Jeruzalema, a drugi pokraj Jenina. Izraelski vojnici tvrde da je jedan ubijen prilikom aktiviranja ekspolozivnog pojasa na sebi. Ustrijelila ga je patrola koju je bombaš navodno napao. U raciji u selu Salfit uhićeno je osmero pripadnika palestinskih snaga sigurnosti. U Tulkaremu je uhićena jedna Palestinka za koju je izraelski radio javio da je mogući počinitelj samoubilačkog atentata.

Jučer je s Cipra otputovalo 12 palestinskih militanata prognanih iz Betlehema. Tri su militanta ušla u privatni talijanski zrakoplov, a devet ih se ukrcalo u španjolski transportni zrakoplov. Svi su oni oslobođeni nakon dovršetka izraelske opsade Bazilike rođenja Isusova 10. svibnja u skladu sa sporazumom o prekidu izraelske opsade. Španjolska i Italija prihvatit će svaka po trojicu, Grčka i Irska po dvojicu i Belgija i Portugal jednog Palestinca. Trinaesti će zasad ostati na Cipru.

Izraelski parlament Knesset prihvatio je jučer, u prvome glasovanju, paket strogih gospodarskih mjera, koji je izazvao krizu u vladajućoj koaliciji premijera Ariela Sharona. Glasovanju nije pristupilo 17 zastupnika stranke Shaas, koja se još u ponedjeljak usprotivila prijedlogu toga zakona. Sharon je ministre Shaasa isključio iz svoje koalicije u ponedjeljak, a mjera stupa na snagu u srijedu, nakon 48-satnog roka za "hlađenje". Hitne gospodarske mjere koje je Knesset prihvatio sa 65 prema 26 glasova trebaju stegnuti proračunski deficit, narastao zbog pada poreznih prihoda i većih izdataka za obranu, na koje je Izrael bio prisiljen gušeći 20 mjeseci dugu palestinsku pobunu. (H, AP, B. Ke.)

Pogledajte na vecernji.hr