počinje zasjedanje

Gdje su zastupnici? Od ponedjeljka sve na webu Sabora

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Gdje su zastupnici? Od ponedjeljka sve na webu Sabora
06.11.2012.
u 12:40
Saborski zastupnci okupit će se 14. studenog na 6. sjednici. Tko je gdje po službenom nalogu moći će se pratiti na internetskim stranicama Hrvatskog sabora
Pogledaj originalni članak

Hrvatski sabor nakon dvotjedne stanke nastavlja sa zasjedanjem 14. studenog i nova, šesta sjednica trajat će mjesec dana, odnosno do 14. prosinca. Dnevni red na kojem je ostalo nekoliko točaka s prošle, pete sjednice, nadopunjen je s devetnaest novih točaka.

– Prioritete smo odredili pa ćemo u prvom tjednu raspravljati o izbornim zakonima – Zakonu o lokalnim izborima i izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi. Prioritet su i zakoni koji uređuju ili ispunjavaju kriterije koje smo prihvatili kao zemlja koja pristupa Europskoj uniji, naše obveze iz ugovora o pristupanju EU i, naravno, očekujemo da dođe proračun za sljedeću godinu – objasnio je predsjednik Sabora Josip Leko nakon sjednice Predsjedništva. Od idućeg ponedjeljka, kada s radom prije sjednice počinju saborska radna tijela, prestaje probna faza elektroničkog evidentiranja zastupnika te počinje službena.

– Već bi u ponedjeljak trebalo na saborskoj internetskoj stranici trebalo biti vidljivo gdje su službeno zastupnici. Ja se nadam da će građani prepoznati tko je od zastupnika angažiran, a tko nije i imati sankcije kao demokratsku mjeru, no Sabor neće kažnjavati. Predsjednik Sabora je prvi među jednakima i ja ne kažnjavam. Na web-stranicama će biti oni koji su uredni, a i obavijest o onima koji ne dolaze, to je važnije nego sankcija, nećemo u društvu sve riješiti sankcijama – smatra Leko.

Predsjedništvo je donijelo i formalnu odluku o promjeni zastupnika i pravu na korištenje stana budući da je umjesto SDSS-ova Vojislava Stanimirovića u Sabor došao Mile Horvat.

– Donijeli smo odluku o formiranju organizacijskog odbora za održavanja parlamentarne skupštine NATO-a sljedeće godine u studenom u Dubrovniku, ali i poduprli  promidžbu Hrvatske kroz Akademiju Croatica – zaključio je Leko podsjetivši da će krajem ovog mjeseca i službeno sobu za saborske izvjestitelje preimenovati u sobu Marije Jurić Zagorke.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

AL
alapača
13:42 06.11.2012.

čula sam da zatupnici, stoga jer ih se ne penalizira kad su odsutni, nikad ne otvaraju bolovanje. uvijek plaća 100 % i sa svim dodacima...

AN
ankicascreiber
13:58 06.11.2012.

@ alapača zastupnici si mogu varati u svoju korist zakone koje oni sami donose da bi sprijecili prevare. Sjetimo se samo svih onih zamrznutih saborskih umirovljenika. Nitko im nista ne moze, a svi zanaju da su prevaranti.

AN
ankicascreiber
12:59 06.11.2012.

zastupnici ne moraju dolaziti na posao, i brinuti se sto gradani misle. Zastupnike na liste za sabor ne stavljaju gradani nego stranke. Vecina gradana i ne izlazi na izbore jer im se gadi sto su stranke napravile od hrvatske demokracije. Tako da na kraju glasaju samo stranacki puleni, i mali dio gradana koje eto pece savijest i osjecaju gradansku duznost. Kako objasniti da Cacic vodi drzavu, u 20 godina bivanja u politici jedino sto je postigao da ga svi gradani mrze, zbog nesposobnosti, lazi i bahatosti.