CESEC

Grabar-Kitarović: Krećemo u proces energetske integracije

Foto: Ured predsjednice
Grabar-Kitarović: Krećemo u proces energetske integracije
10.07.2015.
u 10:54
Istaknula je kako se ovaj sastanak Skupine na visokoj razini održava u važnom trenutku kada se kreće u sveobuhvatnu reorganizaciju našeg energetskog tržišta i infrastrukture
Pogledaj originalni članak

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na otvaranju konferencije „Povezivanje plinskih sustava zemalja Srednje i Jugoistočne Europe“ (CESEC) koja se održava u Dubrovniku.

U svom obraćanju, naglasila je kako je energetska sigurnost danas jedan od ključnih političkih izazova s kojim se moramo zajedno suočiti te kako je vrijeme pobrinuti se kako bi se naši napori pretočili u konkretne rezultate.

 - Pozdravljam činjenicu da je energetska sigurnost visoko rangirana u zajedničkom programu rada naših vlada i Europske komisije. U tom pogledu važnu ulogu imaju forumi kao što je CESEC, koji okupljaju relevantne dionike. Od ključne je važnosti koordinacija na nacionalnoj, regionalnoj i europskoj razini - kazala je.

Istaknula je kako se ovaj sastanak Skupine na visokoj razini održava u važnom trenutku kada se kreće u sveobuhvatnu reorganizaciju našeg energetskog tržišta i infrastrukture.

 - Stoga potičem Komisiju na daljnje podupiranje države članice, pružajući ne samo političku potporu nego i potrebno stručno znanje. Isto je tako bitno osigurati lakši pristup financijskim sredstvima i bržu mobilizaciju financijskih sredstava za dovršetak energetskih projekata - rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Isto tako, istaknula je kako Hrvatska nastoji svoje napore u energetici usmjeriti na smanjenje ovisnosti o trećim zemljama i dominantnim igračima na tržištu, povećanje naše kolektivne sigurnosti diversifikacijom resursa te stvaranje konkurentnijeg tržišta.

Dodala je kako hrvatski ključni energetski projekti, terminal za ukapljeni zemni plin na Krku, Jadransko-jonski plinovod i iskorištavanje nafte i plina, mogu imati mnogostruke pozitivne učinke u cijeloj regiji, a i šire u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi.

Tijekom konferencije, potpisan je Memorandum o suglasnosti o zajedničkom pristupu suočavanju s izazovima diversifikacije i sigurnosti opskrbe prirodnim plinom kao dio inicijative zemalja Srednje i Jugoistočne Europe (CESEC) o povezivanju plinskih sustava kao i Akcijski plan koji je sastavni dio memoranduma, za koje je predsjednica istaknula kako će dalje ojačati predanost svih dionika i osigurati da se učine konkretni koraci prema povećanoj energetskoj sigurnosti u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi.

>> Grabar-Kitarović zabrinuta zbog eurofobije i euroskepticizma

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

VA
vadis
17:32 10.07.2015.

Predsjednica svaki dan nesto laprda. Puno kokodakanja ali jaja nema. Kako joj naredi udbas sef Karamarko tako mora raditi.

GO
goran2hr
11:57 10.07.2015.

Svojevremeno je zbog inzistiranja EU-nije (iako tada još nismo bili članica EU), naš (tadašnji) ministar Jandroković odustao od odlaska u Rusiju i potpisivanja novog ugovora o uvozu plina. Rezultat - plaćamo skuplji plin. Pa onda integracija INE sa Mađarima... Iskustvo nam govori, da se iza ovih velikih riječi "integracija", "sigurnost", "regija", "Komisija" stiže to, da će hrvatski resursi (zalihe i transportni putevi) postati strano vlasništvo, a mi u konačnici plaćati skuplje. Zbog samostalnosti smo nekada ratovali, ali sada, dok nas "lupaju" po glavi, mi se uporno guramo da bi dobili još. Jedini benifit nam je to da smo nakon 2000. postali simpatični strancima. Pa tko ne bi volio takve pudle?!

CI
cinbenik
11:53 10.07.2015.

Nigdje ona nekrece to su rezultati bivseg presednika i ove vlade,a njene cemo suditi posluje trilateralnig mandata.....Za sada ocekujemo velike sankcije u nogometu njenim laznim obecanjima da ce legalizirati za Dom,a rita proglasiti zlocincem.