Dođu, vide, zaborave

Grad je na koljenima, s ožiljcima rata morat će živjeti još godinama

Grad je na koljenima, s ožiljcima rata morat će živjeti još godinama
22.11.2010.
u 16:33
Najčešće su sve to protokolarni posjeti, tijekom kojih je malo ili čak nimalo vremena za razgovore o konkretnim projektima, kaže gradonačelnik Sabo
Pogledaj originalni članak

Vukovar se može pohvaliti činjenicom kao grad koji najčešće pohodi najviši državni vrh.

Za dostojanstven život

Naime, samo u dva tjedna studenog, od 4. do 18., Vukovar je u dva navrata posjetio predsjednik Ivo Josipović, a premijerka Jadranka Kosor dolazila je čak četiri puta. U gradu heroju bili su i predsjednik Sabora, potpredsjednici Vlade, ministri, državni tajnici, župani, gradonačelnici, a Vukovarci se sve češće pitaju što je i koliko njihov grad konkretno dobio od toga. Vukovar je i dalje neobnovljen, gospodarstvo je na koljenima, prosječne plaće su ispod 3000 kuna, a potrošačka košarica četveročlane obitelji od 7020 kuna je među najskupljima u Hrvatskoj, nezaposlenost je sve veća, a trenutno je čak 2847 Vukovaraca prijavljeno je na burzi. - Najčešće su sve to protokolarni posjeti, tijekom kojih je malo ili nimalo vremena za razgovore o konkretnim projektima bitnima za grad. Nažalost, Vukovar je i pokraj svega što je dao za stvaranje Hrvatske i dalje neobnovljen, a još nemamo niti sve one sadržaje koje smo imali do Domovinskog rata. Ako se nešto ne promijeni, mislim da ćemo još najmanje četiri-pet godina imati vidljive tragove rata – rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, koji je mišljenja da svatko od nas treba se zapitati je li učinio dovoljno za bolju budućnost Vukovara. - Koliko god da se do sada učinilo za Vukovar to je nedovoljno i moglo se i moralo napraviti više. Mora postojati konsenzus u Hrvatskoj da se Vukovar konačno obnovi, a Vukovarcima omogući dostojanstven i pristojan život – istaknuo je Sabo. Slično razmišlja i Pilip Karaula koji je bio posljednji zapovjednik obrane Mitnice.

Svi su dobrodošli

- Uvijek postoje dvojbe trebaju li ili ne dolaziti u Vukovar. Ako dođu građani, pitaju što su dolazili, a ako ne dođu – onda pitaju zašto nisu došli. Dobrodošli su, ali ne s rukama u džepovima, odnosno, svaki njihov dolazak treba nešto i donijeti gradu, a ne samo troškove – mišljenja je Karaula. Državni čelnici, pak, uvijek ističu činjenicu da je do sada u obnovu 9.700 stambenih jedinica u Vukovaru uloženo oko 1,7 milijardi kuna te da visina ulaganja raste i na 3,5 milijardi kuna kada se u obzir uzmu ulaganja u prometnice, infrastrukturu i druge projekte.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.