grad blizanaca

Gradić sa 6300 žitelja ima čak 40-ak parova blizanaca

Foto: 'Michael Palijan / VLM'
'Podravina-bilogora, 4.10.2012. Grubisno Polje, Iako u 24 sata imaju obilje obveza, Ksenija i Darko Bauer presretni su sa svojim sinovima Davidom i Jakovom Snimio: MIchel Palijan / VLM'
Foto: 'Michael Palijan / VLM'
'Podravina-bilogora, 4.10.2012. Grubisno Polje, Leona i Jelena Puskas ne mogu jedna bez druge Snimio: MIchel Palijan / VLM'
Foto: Michael Palijan/VLM
Grubisno Polje
10.10.2012.
u 11:24
Sretni i ponosni zbog više djece odjednom, roditelji smatraju da nije poticajno za natalitet što država za blizance daje samo jednu porodiljnu naknadu
Pogledaj originalni članak

Jednojajčani, dvojajčani, istospolni ili raznospolni, uvijek privlače pažnju: blizanci. Iako je Grubišno Polje gradić s oko 6300 žitelja, u posljednjih četrdeset godina može se pohvaliti sa čak oko četrdeset parova blizanaca! Najmlađi su David i Jakov Bauer. Sedmomjesečni dvojajčani u središtu su pažnje roditelja Ksenije i Darka koji su ih na svijet donijeli umjetnom oplodnjom.

– Bez obzira na to što su nam oboma ruke pune posla, najveća su radost. Već sada se zajedno igraju, smiju i sigurno će uvijek biti povezani - kaže Ksenija.

To su potvrdile Leona i Jelena Puškaš, 22-godišnje jednojajčane blizanke. Osim osnovne i srednje škole pohađale su i isti fakultet. Uvijek nerazdvojne kažu da priče o "osjećaju" blizanaca na daleko nisu samo priče.

Iskorištene prednosti

–Jednom sam krenula doma i u trgovini kupila krumpir i kečap da si spravim pomfrit. Jelena je za pola sata kasnije također došla s krumpirom jer je imala istu želju, ali nije kupila kečap osjećajući da sam ga ja kupila - pojašnjava Leona.

Jednom prilikom, kada je jedna bila na trodnevnom natjecanju iz prve pomoći u Pazinu dnevno su se mobitelom morale čuti deset puta. U školi su ih zvali B1 i B2, a kada se sve zbroji i oduze, napominju, to što su blizanke donijelo im je ipak više prednosti. Potvrđuje to i 39-godišnja Alenka, jedna od blizanki Sabo.

– U školi smo znale učiti svaka po pola gradiva i tako odgovarati. Spomenka je čak "odradila" najveći dio mature jer je neke predmete bolje svladala-smije se navodeći da su zamjene nastavnici mogli "provalili" tek kada bi ih netko od kolega iz razreda izdao. Iako danas svaka ima obitelj i žive udaljene jedna od druge, barem se jednom dnevno moraju čuti telefonom.

Imati blizance donosi veliku radost, ali roditeljima i velike izdatke jer istovremeno moraju izdvajati dvostruko, pa su situacije „hlače od starijeg brata odgovaraju mlađem", nemoguće.

Promašena politika

Nacionalna populacijska politika je u tok pogledu promašena, jer majke s blizancima, trojkama, četvorkama ili više djece mogu računati samo na jednu porodiljnu naknadu, koja najčešće ne pokriva niti osnovne potrebe.

– To je nepravedno! Samo pelene, umjetna hrana i kozmetika pojedu tu naknadu, a zamislite kako je bilo nama s dvoje djece koja su od prvih dana bila na umjetnoj hrani - kazala je majka jednih grubišnopoljskih blizanaca nezadovoljna onim što im država daje.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.