Preporuka Županije:

Gradonačelnici i načelnici komunalni doprinos smanjite na kunu

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Gradonačelnici i načelnici komunalni doprinos smanjite na kunu
02.03.2014.
u 12:45
Zona u Logorištu je iznimno afirmativan slučaj koji dokazuje način na koji se trebaju privlačiti investitori - kaže pročelnik Mladen Kobasić
Pogledaj originalni članak

Gradovi i općine trebali bi se odreći komunalnog doprinosa, jer će na taj način privući mnoge potencijalne investitore na svoje područje. Preporuka je to koju su iz Županije uputili čelnicima jedinica lokalne samouprave s ovog područja.

Kao primjer koji potvrđuje isplativost takvih odluka naveden je županijski Poslovni park Logorište, koji se teritorijalno nalazi na području općine Barilović.

Povoljna cijena zemljišta

– Zona u Logorištu je iznimno afirmativan slučaj koji dokazuje način na koji se trebaju privlačiti investitori. Općina se u tom slučaju odrekla komunalnog dopinosa. Iako su na taj način ostali bez ne malih sredstava korist koju im nosi zona višestruko će premašiti taj iznos.

U slučaju Logorišta Karlovačka županija išla je s povoljnom cijenom zemljišta. Uz povoljnosti vezanim uz komunalni doprinos došli smo do iznimno dobre popunjenosti zone. Kad smo se odlučili za taj vid provođenja projekta znali smo da će korist doći kroz otvaranje radnih mjesta, angažiranje građevinara, ali i kroz uplate u proračun poreza i drugih doprinosa.

Naša procjena je da će se sve uloženo u taj projekt vratiti već za četiri godine, te će nakon toga koristi biti višestruke – rekao je Mladen Kobasić, pročelnik Ureda za gospodarstvo.

Poslovna zona proteže se na gotovo 40 hektara, koji su podijeljeni u 60 manjih i većih parcela. Manje parcele su od tisuću do dvije tisuće kvadrata, dok su one veće od šest pa sve do 15.000 kvadrata.

Uz zonu je uloženo ukupno oko 40 milijuna kuna iz proračuna županije, ali i iz raznih drugih izvora. No danas su svi koji su radili na tom projektu uvjereni kako će se sav uloženi novac brzo vratiti.Slično misle i županijski vijećnici koji se bave gospodarstvom. D

ragutin Belavić tvrdi da je zbog malih troškova izgradnje poslovnih prostora u Logorište stižu i poduzetnici iz drugih dijelova Hravstke.

Novac za projekte

–Nakon četiri godine općina Barilović će ne samo vratiti sve čega se odrekla na početku, nego će imati novca i za mnogobrojne druge kvalitetne projekte. Oni će zasigurno uskoro intenzivno raditi na velikim akcijama poput pročistača otpadnih voda.

Zato smatram kako bi u svrhu privlačenja investitora svi trebali smanjiti komunalni doprinos na simboličnu jednu kunu – zaključuje Belavić.Ukazuje i na slučaj iznimno dobre transformacije prostora nekadašnje vojarne u poduzetničku zonu. Stoga smatra da bi država hitno trebala slično postupiti i u brojnim drugim slučejevima, poput karlovačke vojarne u Luščiću.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.