ZBOG NSATU-A

Grlić Radman propitkuje Milanovićevu sposobnost: 'Možda je izgubio pamćenje'

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Ministar Piletić dao je izjavu medijima
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Ministar Piletić dao je izjavu medijima
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: 28. sjednica Vlade
03.10.2024.
u 18:36
Milanovića je nazvao „instrumentom proruske propagande”, kazavši da možda želi da Hrvatska poput Jugoslavije bude „nesvrstana, a možda i neutralna”, što je nemoguće za jednu članicu NATO-a
Pogledaj originalni članak

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak je doveo u pitanje sposobnost predsjednika Zorana Milanovića da obnaša svoju funkciju nakon što se usprotivio slanju hrvatskih vojnika u NATO-vu misiju obuke pripadnika ukrajinske vojske. Milanović je odbio dati suglasnost za sudjelovanje u NATO-voj aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NSATU) u Njemačkoj, dogovorenoj na samitu Sjevernoatlantskog saveza u Washingtonu u srpnju ove godine na kojem je sudjelovao.

Grlić Radman je rekao da je zbog te odluke „upitna sposobnost” Milanovića da obnaša dužnost predsjednika države. Kritizirao ga je jer „nije imao hrabrosti” usprotiviti se misiji na skupu u Washingtonu, usuglasivši se tada s konačnom deklaracijom u kojoj se govorilo o misiji. 

„Kad se vratio u Hrvatsku proradila mu je naknadna pamet. Ili je možda izgubio pamćenje, to nas jako zabrinjava”, izjavio je Grlić Radman novinarima.  Milanović je pojasnio da se nije usprotivio u Washingtonu jer nakon što je odluka donesena države članice NATO-a same odlučuju hoće li i na koji način sudjelovati u toj aktivnosti. Ocijenio je da misija „može potencijalno štetno djelovati na naše nacionalne interese” i istaknuo da mu je dužnost štititi Hrvatsku od uvlačenja u rat. 

VEZANI ČLANCI:

„Otkud mu pravo govoriti neistinu, otkud predsjedniku Milanoviću pravo zastrašivati hrvatsku javnost?”, pitao je Grlić Radman. Milanovića je nazvao „instrumentom proruske propagande”, kazavši da možda želi da Hrvatska poput Jugoslavije bude „nesvrstana, a možda i neutralna”, što je nemoguće za jednu članicu NATO-a.

Milanović je u utorak osudio rusku agresiju, nazvavši ju „nedopustivom” i „kršenjem međunarodnog prava”. Istaknuo je da je Ukrajina žrtva i da joj treba pružiti svu potrebnu humanitarnu pomoć, što će Hrvatska činiti i dalje, ali „bez sudjelovanja pripadnika oružanih snaga”. Nakon predsjednikovog odbijanja, vlada je zatražila suglasnost Sabora koji bi je morao dati dvotrećinskom većinom. Nakon što se Milanović ranije usprotivio sudjelovanju hrvatskih vojnika u misiji obuke ukrajinske vojske EUMAM, to nije prihvatio ni parlament. „Hrvatski sabor mora ispraviti raniju pogrešku kad je glasao protiv EUMAM-a”, zaključio je Grlić Radman. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

NN
Na_nekru
19:49 03.10.2024.

Javio se Ćuran, i ekipa jako poznata ekipa iz domovinskog rata.

RE
REYAM
20:40 03.10.2024.

Javio se tip koji je otkrio da Lavrov ima dušu. AP bi trebao pripaziti kada i koga bira da pljuje po Predsjedniku za Primorečevu kampanju.

Avatar Moodleen
Moodleen
18:51 03.10.2024.

Gospodine Grlić-Radman, nemojte se spuštati na tu razinu da uopće komentirate ovog...