ODGOVORIO NA KRITIKE

Milanović: Ja odgovaram isključivo hrvatskim ljudima, a ne Washingtonu i Briselu

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Vižinada povodom obilježavanja Dana općine i blagdana sv. Jeronima
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
02.10.2024.
u 19:43

Napominjem kako Hrvatska ima obavezu pomagati isključivo saveznicima i to svakodnevno radimo, kazao je predsjednik Zoran Milanović

Predsjednik Zoran Milanović odbio je poslati pripadnike OSRH-a u misiju potpore Ukrajini, a ta je odluka naišla na kritike, između ostalih, premijera Andreja Plenkovića, Vlade te predsjedničkog kandidata Dragana Primorca. Nakon brojnih reakcija, Milanović se danas oglasio na Facebooku te istaknuo kako Hrvatska ima obavezu pomagati isključivo saveznicima.

"Jednostavno, dok sam ja Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik – hrvatski vojnici, dočasnici i časnici neće sudjelovati u aktivnostima koje Hrvatsku guraju u rat. Radilo se o jednom ili stotinu vojnika, ma gdje oni bili - radi se o izravno stožernoj potpori zaraćenoj strani koja nije članica NATO-a i to predstavlja izlazak iz okvira nacionalnog interesa Republike Hrvatske. Predanost Republike Hrvatske našim saveznicima u NATO-u ogleda se i u činjenici da sam dao suglasnost za povećanje sudjelovanja pripadnika OSRH u graničnim zemljama Saveza za gotovo 80 posto, s 300 na 520 pripadnika. Napominjem kako Hrvatska ima obavezu pomagati isključivo saveznicima i to svakodnevno radimo. Sve ostalo je uključivanje u rat, što nisam i neću dopustiti. Ja odgovaram isključivo hrvatskim ljudima, a ne Washingtonu i Briselu - tako će i ostati", naveo je Milanović. 

Podsjetimo, iz njegova je Ureda jučer priopćeno: "Vlada želi poslati pripadnike OSRH u misiju potpore Ukrajini, ali provedba takve odluke u nadležnosti je Predsjednika Republike kao Vrhovnog zapovjednika OSRH i on je u okviru svoje ustavne nadležnosti odlučio da neće dati prethodnu suglasnost na odluku o  sudjelovanju pripadnika OSRH u takvoj misiji koja može potencijalno štetno djelovati na nacionalne interese Republike Hrvatske."

Ključne riječi

Komentara 73

Avatar Spalathos
Spalathos
20:13 02.10.2024.

Ti odgovaraš hrvatskim ljudima?! Ma ti si štetočina epskih razmjera. Nadam se da te mičemo s položaja za koji mjesec.

PR
pravedno
20:04 02.10.2024.

Činjenica koju nitko nemože negirati, čovjek je bio dezerter a sad je vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske, suvereno radi kaos u društvu gdje god može.

ED
edvardl
19:59 02.10.2024.

Priš.avom je svaka druga riječ, "ja sam vrhovni zapovjednik", to Tuđman nije izgovorio 10 puta za vrijeme rata! ne daj bože da ovo sm.će, mora zapovjedati hrvatskom vojskom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije