BURNO U OTVORENOM

Habijan: To je niska demagogija, manipulirate! Grmoja: Sad sam vas uhvatio u laži

Foto: Screenshot HRT
Habijan: To je niska demagogija, manipulirate! Grmoja: Sad sam vas uhvatio u laži
10.11.2021.
u 22:32
Zbog ove sramote treba se pokrenuti smjena glavne državne odvjetnice. Jedino vlada može pokrenuti takav postupak, a nakon toga jedini je način je da Andrej Plenković i ova Vlada zapravo odstupe, kaže Nikola Grmoja
Pogledaj originalni članak

Uhićenje bivše ministrice Gabrijele Žalac i šefa agencije koja provodi kontrolu nad trošenjem novca iz EU fondova Tomislava Petrica bila je tema večerašnje emisije Otvoreno. 

U emisiji su gostovali predsjednik Nacionalnog vijeća za suzbijanje korupcije Nikola Grmoja (Most), potpredsjednik Nacionalnog vijeća za suzbijanje korupcije Damir Habijan (HDZ), konzultantica za EU fondove Ariana Vela i kriminalist Željko Cvrtila.

– Nitko ne može reći konkretno za što se gospođa Žalac tereti. Riječ je o izvidima, institucije rade svoj posao. HDZ je ozbiljna stranka, ima svoje interne akte, ima svoja tijela koja su nadležna određivati u određenim situacijama. Ne možemo reći da presumpcija nevinosti nije bitna. No, odluku ćemo donijeti u sljedećim tjednima kad vidimo što se konkretno Gabrijeli Žalac stavlja na teret. Ista stvar vrijedi i za Petrica. U 14 projekata od prošle godine nadzor nije našao ni jednu grešku – kazao je Habijan. 

Grmoja je ponovno ono što se danas moglo čuti u Saboru. 

– Ova je priča toliko šuplja da je to za nevjerovati. USKOK sad tvrdi da nije zaključio izvide iako su tada bili medijski natpisi o tome. Mi sad imamo europsku sramotu. Danas sam poručio Andreju Plenkoviću da dâ ostavku jer bi to bio jedini logičan potez, nakon ovoga ga ne čeka svjetla europska budućnost, to bi napravio jedan ozbiljan državni dužnosnik. Ovo sve plaćaju hrvatski građani. Uskok je bio zaključio tu istragu, a jasno je i da je ministrica Žalac otišla zbog ovoga. Državno odvjetništvo i USKOK rade po nalogu premijera. Zbog ove sramote treba se pokrenuti smjena glavne državne odvjetnice. Jedino Vlada može pokrenuti takav postupak, a nakon toga je jedini način da Andrej Plenković i ova Vlada zapravo odstupe. Ovo je više negledljivo – kazao je Nikola Grmoja. 

– Kad govorimo o sramoti, osjećam susramlje s obzirom na to da Grmoja ne razumije za što je glasao u prosincu 2018. godine. Vi ne razumijete što je delegirani europski javni tužitelj. Ne znate što on radi i koje su njegove ovlasti. Ovdje se radi o kaznenom djelu, o nezakonitom korištenju europskih sredstava. To je niska demagogija, floskula. Jeste li pročitali taj zakon? Ovo što ste rekli da nije točno. Manipulirate, to je konstantna vaša politika koju radite – odgovorio mu je Habijan, što je posebno uzrujalo Grmoju. 

– Ovakve laži su nevjerojatne. Tvrdite li vi pod punom odgovornošću da USKOK i DORH ne mogu goniti hrvatskog državljanina zbog namještanja natječaja i nezakonitog trošenja europskog novca. Sad sam vas uhvatio u laži i drago mi je – kazao je Grmoja. 

Ariana Vela, konzultantica za EU fondove, kaže kako ju je iznenadilo uhićenje Tomislava Petrica. 

– Nas u sektoru s europskim fondovima začudilo je pitanje kolege Petrica. Nazivamo ga Tomo korekcija. Provode se postkontrole, on to ne bi mogao nabaviti sam. Zašto je priveden, ne znam. Ostaje vidjeti kako će ta praksa teći u budućnosti. Trebamo vidjeti hoće li zaista završiti u kaznenom progonu. Situacija je takva da se baca negativno svjetlo na cijeli sustav europskih fondova u Hrvatskoj – kazala je. 

Željko Cvrtila pojasnio je što je Ured europskog javnog tužitelja. 

– Činjenica je da je ovaj ured unutar USKOK-a. USKOK je unutar DORH-a. Tu rade naši istražitelji, oni nisu od jučer, imaju puno iskustva. To je odradilo hrvatsko pravosuđe. Sud će odlučivati o mogućem pritvoru. Naša tijela to su mogla odraditi, ali zbog nadležnosti su proslijedili novom uredu. Razlika je u tome što Tamara Laptoš kao predstavnica tog ureda obavlja koordinaciju i nadzore unutar centralnog tijela državnog tužitelja unutar Europske unije. S te strane postoji nadzor i kontrola. Korupcije ima, vidimo je, svjesni smo je, ona je infiltrirana u državna tijela, nije izuzeta nijedna stranka, nijedna institucija. Kada su 2016. bili dio vlasti, po istom principu su imenovali direktore državnih agencija. Jedan od ključnih razloga zašto korupcija može rasti su ta politička imenovanja. Ne vjerujem da je premijer s bilo čime od ovoga povezan. No, previše je ljudi koji blate premijera. Morat će poduzeti nešto da uspostavi sustave kako se ovakve stvari ne bi događale – kazao je Željko Cvrtila. 

VIDEO Afera Softver: Uhićena Gabrijela Žalac i još tri osobe

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 32

Avatar neidemdalje
neidemdalje
01:13 11.11.2021.

Grmoja je sahranio habijanca koji je pokušao obraniti neobranjivo

DU
dufour
06:23 11.11.2021.

"neka institucije rade svoj posao" treba sada promijeniti u "neka europske institucije rade svoj posao"

Avatar SileZla
SileZla
23:12 10.11.2021.

Apsolutno treba postaviti pitanje što i kako radi Uskok. Do sada je odnos prema Uskoku bio sa respektom, ali oni su zapravo dio pravosudne klike koja u konačnici sprječava razvoj Hrvatske.