STRANICE BILE NEDOSTUPNE

Hakeri napali stranice više hrvatskih institucija, Habijan: Službe su odmah reagirale

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Hakeri napali stranice više hrvatskih institucija, Habijan: Službe su odmah reagirale
26.06.2024.
u 21:35
Radilo se o DDoS napadu, a stručnjak za informacijske znanosti Gordan Akrap objasnio je kako se radi o najčešćem obliku hakerskih napada
Pogledaj originalni članak

Ove srijede u poslijepodnevnim satima hakeri su napali stranice nekoliko hrvatskih institucija, javlja Dnevnik Nove TV. Na udaru su bile stranice poput Ministarstva financija, Porezne uprave, HNB-a i Zagrebačke burze, a proradile su do 20 sati. Napad je potvrdio i ministar pravosuđa Damir Habijan. 

- Došlo je do kibernetičkog napada na dio državne informatičke infrastrukture. Uslijed toga je zapravo došlo do nedostupnosti stranica Porezne uprave. Službe su odmah reagirale i to je sanirano i normalno funkcionira. Sada će na forenzici biti da odredi koje su eventualne posljedice - potvrdio je. Radilo se o DDoS napadu, a stručnjak za informacijske znanosti Gordan Akrap objasnio je što je to. 

- To je jedan od najčešćih i najraširenijih napada. To je skripta, kao virus. Kad ga pošaljete, zarazite veći broj računala koja se pokušavaju sva spojiti na tu web stranicu i tako zagušite promet i onemogućite njenu aktivnost. Ima načina da se spriječe ti napadi, a to se radi putem Cloudflarea, koji provjerava tko ste kada se pokušate spojiti na neku stranicu i tako sprečava tu vrstu napada. Ako je ovo istina, oni to nisu poštovali - objasnio je. 

POVEZANI ČLANCI:

Tko je Julian Assange, trn u oku Amerike

Kao klinac hakirao je američku vojsku, prijetilo mu je 290 godina zatvora, a razotkrio je i našeg Bajića

Sa 16 godina policija ga je već imala pod nadzorom pa mu je pretresla dom i zaplijenila opremu zbog optužbi da je kao haker sudjelovao u krađi pola milijuna dolara iz Citibanke. Nagađalo se da je možda bio uključen u hakerski napad na NASA-u 1989. s pomoću crva WANK. Ali, mladi Assange je i surađivao - pomagao policiji u potrazi za pedofilima

>> VIDEO Ovako izgleda aplikacija za robotaksije

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

YE
Yeah
22:27 26.06.2024.

Potpuna digitalitacija nije dobro rješenje. Mora ostati pisani trag za sve bitne dokumente, a i cash-novac. Ukoliko nestane struje, nema ni podataka, ni potvrda, ni kupovine, ni plaćanja!