REAGIRANJA

Harry Potter i nije sasvim bezazlen lik

29.12.2001.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Željela bih izraziti svoje duboko negodovanje zbog olakog promoviranja projekta o Harryju Potteru uopće, a posebno na HRT-u 18. prosinca ove godine. U svijetu iz kojeg nam dolaze likovi ovakvih čarobnjaka, vještica i sl. (pa čak i kad su oni prikazani u likovima djece) postoji i veliko protivljenje njihovu promoviranju. O lošem utjecaju tog mnogo mračnijeg lika nego što se na prvi pogled čini govorio je, na primjer, nedavno na seminaru u sportskoj dvorani o. Robert de Grandis, koji je istaknuo kako taj lik otvara vrata svijetu okultnog kod naše najmlađe populacije.

Voditeljica TV-emisije, s istim zadovoljstvom kao i njena gošća psihologinja, prividno je zadovoljila minimalni zahtjev za "drukčijim mišljenjem" tako što je u program puštena gotovo slučajno primjedba gledatelja koji nije imao ni vremena ni mogućnosti da razradi svoje stajalište o opasnom djelovanju lika Harryja Pottera već samim time što se javio telefonom. Smatram da se voditeljica emisije trebala izdići iznad razine dječjeg oduševljenja za sve što je novo i tajanstveno i pristupiti toj temi sa stajališta brižnog odgojitelja, pa i roditelja - ako već ne TV voditelja - kojemu osim dječje zabave na srcu leži i nešto dublje. Stoga mislim da je - ako ništa drugo, imajući u vidu najavljeni sedmogodišnji plan budućih izlazaka knjiga o tom liku - trebala problemu prići ozbiljnije i pozvati u studio nekoga tko je tome dorastao.

U najmanju je ruku neozbiljno citirati kao argument za bezazlenost lika Harryja Pottera izjavu udruženja vještica Engleske "kako je lik Harryja Pottera uvredljiv za vještice jer one jašu na metli drukčije okrenutoj"(?!). U što bi nas to trebalo uvjeriti? Dakako, pod uvjetom da prihvatimo autoritet izvora izjave!

Posebno je, pak, začudno stajalište psihologinje - gošće emisije da je "dobro obiteljsko okruženje zaštita za dijete od mogućeg lošeg utjecaja knjige" koju ona, ipak, svrsrdno promovira jer "knjiga pruža djetetu nešto drugo, nešto iznad ove tmurne i sive svakodnevice". Možda bi bolji sudionik razgovora bio netko tko stvarnost doživljava drukčije od dotične gošće.

Pogledajte na vecernji.hr