oglasili se biskupi

HBK o ratu u Ukrajini: Agresiju Ruske Federacije ne može se opravdavati višim 'metafizičkim' ciljevima

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Hrvatska biskupska konferencija o ratu u Ukrajini
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Hrvatska biskupska konferencija o ratu u Ukrajini
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Hrvatska biskupska konferencija o ratu u Ukrajini
20.04.2022.
u 14:26
Izjavila je to Komisija Iustitia et Pax Hrvatske biskupske konferencije u svojoj izjavi o ratu u Ukrajini očigledno se osvrćući na riječi moskovskog patrijarha Kirila.
Pogledaj originalni članak

Solidarni s apelima pape Franje koji je na Čistu srijedu pozvao cijeli svijet na post i molitvu za mir u Ukrajini te na svetkovinu Blagovijesti posvetio Ukrajinu i Rusiju Neoskvrnjenu i Bezgrešnom Srcu Marijinu, ističemo da se aktualnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu ne može opravdavati višim "metafizičkim" ciljevima“, izjavila je Komisija Iustitia et Pax Hrvatske biskupske konferencije u svojoj izjavi o ratu u Ukrajini očigledno se osvrćući na riječi moskovskog patrijarha Kirila.

"Ohrabruju nas stoga vijesti da je sve više građana koji se i u samoj Rusiji opiru ratu i iskazuju svoje negodovanje aktualnom politikom, unatoč masovnoj represiji. Snažan glas ruskih građana protiv rata, većinom pravoslavnih vjernika, dragocjeni su zalog i djelotvoran znak zajedničke kršćanske nade i ekumenskih napora. Oni su znak nade za bolju budućnost te zaslužuju naše poštovanje. Bila bi stoga velika pogreška okriviti cijeli ruski narod, jer za rat u Ukrajini najveću i isključivu odgovornost snosi trenutni politički režim, ali i oni građani te određeni vjerski velikodostojnici koji ga podržavaju", piše Iustitia et Pax pozivajući sve sve vjerske zajednice u Hrvatskoj da zajedno s Katoličkom Crkvom osude ratna razaranja i ubijanja te da širom otvore svoja vrata izbjeglicama iz Ukrajine

"U ovom trenutku je osobito važno da se svi zajedno ujedinimo u molitvama, osobito s našom pravoslavnom braćom, te, u duhu ekumenizma i međureligijskog dijaloga, zajedničkim naporima pripomognemo svima onima koji nevino trpe i umiru. Zajednička molitva je osobito nužna u našem okruženju kako se ne bi vihor rata proširio u naša susjedstva i ugrozio teško stečeni mir. Samo zajednička molitva za sve stradale može osigurati časno i dostojanstveno sjećanje na njih i pomoći u prevladavanju neprijateljstva i uspostavljanju odnosa utemeljenih na poštovanju i iskrenosti“, poručuje Iustitia et Pax, a cijela izjava može se pročitati na Izjava Komisije HBK „Iustitia et pax“ o ratu u Ukrajini - IKA (hkm.hr)

Više o ratu u Ukrajini čitajte OVDJE

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

PR
prahrvat
15:12 20.04.2022.

Vaš mrzitelj LBTQ kao i vi, patrijarh Kiril, duhovni je otac ovog klanja.

DU
Deleted user
14:29 20.04.2022.

Prvo dođu popovi, pa topovi i onda lopovi! Naime zašto Bog ne zaustavi to nasilje i ubijanje nevine dječice? Zašto vaše molitve ne djeluju? Koja je sad religija prava i ispravna i da li uopće postoji ispravna religija ako obije nagovaraju na mržnju? Što je sveto u pokrštavanju tenka, topa ili bombe?