Kažnjen HDZ i partneri u Osijeku

HDZ molio blagost jer se žene 'ne žele baviti politikom' i zbog gospodarskih prilika

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
HDZ molio blagost jer se žene 'ne žele baviti politikom' i zbog gospodarskih prilika
07.12.2022.
u 07:30
S obzirom na obranu HDZ-a ispada da je Možemo! ostvario senzacionalni uspjeh jer su na listi za Gradsko vijeće Osijeka imali 23 žene i osam muškaraca
Pogledaj originalni članak

Sedmorica mačističkih partnera u Osijeku predvođenih HDZ-om na lanjskim izborima za Gradsko vijeće Osijeka kažnjeni su s ukupno 30.000 kuna jer su na listi s 31 kandidatom imali samo šest ili 19,35 posto žena, dok ih je po Zakonu o ravnopravnosti spolova trebalo biti 40 posto. Sudac Tomislav Žgur Stalne službe u Donjem Miholjcu osječkog Općinskog suda kaznio je HDZ s 8000 kuna, Antu Đapića i Demokratski HSS-DHSS po 3000, te Aktivne nezavisne umirovljenike, HSU, BUZ i HSLS po 4000 kuna. Inače, za taj im se prekršaj svakome mogla izreći kazna do 40.000 kuna.

Optužni prijedlog podnijelo je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku, a na suđenju je nazočila jedino odvjetnica HDZ-a Ivana Mandić. Ostali svoj izostanak nisu opravdali, a sudac je ocijenio da njihova nazočnost nije potrebna jer su sve okolnosti jasne. Odvjetnica Mandić je u ime HDZ-a priznala krivnju i izrazila žaljenje, uz obrazloženje da nisu bili u mogućnosti postaviti 40 posto žena jer se "žene ne žele baviti politikom u toj jedinici".

- Općenito je problem s kojim se suočava svaka politička stranka u zemlji, pa tako i HDZ, nedostatak osoba ženskog spola koje izražavaju volju i želju da se uopće bave politikom. Članstvo u stranci je dobrovoljno, jednako tako i privola radi stavljanja na kandidacijsku listu je dobrovoljna. Nikoga se ne može prisiliti da se kandidira, slijedom čega HDZ nije mogao ispuniti i poštovati određenu kvotu i zakonske odredbe, zato što nije za poštovanje iste postojala stvarna mogućnost. Budući da HDZ do sada nije kažnjavan za ovaj prekršaj u odnosu na Grad Osijek, i ako se uzme u obzir teška gospodarska situacija, svrha kazneno pravne sankcije u cijelosti se može ostvariti i opomenom - sažeo je sudac obranu koju je iznijela odvjetnica Mandić, koja će očigledno zahtjev za blagošću morati ponoviti u žalbi.

HSU je u pisanoj obrani istakao da kao manjinski partner nisu mogli utjecati na strukturu kandidacijske liste.

S obzirom na obranu HDZ-a ispada da je Možemo! ostvario senzacionalni uspjeh jer su oni na listi za Gradsko vijeće Osijeka imali 23 žene i samo osam muškaraca. I protiv njih je osječko Općinsko državno odvjetništvo podnijelo optužni prijedlog, ali je sud usvojio tumačenje Možemo! da je svrha zakona postići veću zastupljenost žena u političkim tijelima.

Sudac Žgur se u slučaju "HDZ i drugi" pozvao na Zakon o ravnopravnosti spolova prema kojem su predlagatelji dužni poštovati načelo ravnopravnosti spolova na kandidacijskim listama, te da osjetna neuravnoteženost jednog spola postoji ako je zastupljenost jednog spola u tijelima političkog i javnog odlučivanja niža od 40 posto.

Sudac nije prihvatio obranu HSU-a jer je neosnovana. Pri odmjeravanju kazne za HDZ sudac im je za olakotno uzeo priznanje i iskreno žaljenje, dok im je kao otegotno cijenio "raniju višestruku prekršajnu kažnjavanost za istovrsni prekršaj". Ipak, primijenio je institut izvanrednog ublažavanja kazne jer smatra da će se i na taj način postići svrha prekršajnih sankcija. Đapić ranije nije kažnjavan pa mu je to olakotna okolnost, kao i BUZ-u i Demokratskom HSS-DHSS. Ostali su i ranije kažnjavani za isti prekršaj.

Svih sedam koalicijskih partnera mogu platiti dvije trećina kazne u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude pa će se smatrati da su platili kaznu u cijelosti, te moraju svaki uplatiti u državni proračun još po 200 kuna parničnih troškova.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar nekakav
nekakav
08:48 07.12.2022.

zašto bi se zakonom propisivalo kolko žena i muškaraca treba biti na listama? ako je naše ustavno pravo da imamo pravo birati i biti birani? zašto se ta kvazijednakost želi uvesti umjetno, zašto se ne pusti da birač odluči? želimo li zbilja ravnopravnost i jednakost u svemu, za sve? pa ajmo onda to uvesti u sve sfere života. nema više muščkih i ženskih selekcija u ni jednom sportu, ali niti propisivanja kolko kojih mora biti. jer to ne radimo ni po pitanju starosti igrača. zašto ne bi momčad morala izaći na teren sa barem 2 80-godišnjaka, 3 60-godišnjaka? ukinimo diskriminatorne zakone koji govore kolko žena smije dići tereta u jednoj smjeni, a kolko muškarac, ajmo ih izjednačiti. nikad ne govorimo o potrebi izjednačavanja plaća za isti rad, već uvijek za isto radno mjesto. nitko ne govori o radnom učinku. pa eto vam radni učinak u javnom sektoru, kojeg čine žene saviše od 80%. trom, spor, prevelik, neučinkovit. ajmo to povezati sa udjelom žena u kolektivu. zbilja netko želi ići u dubinu odnosa muško-žensko, na svim razinama?! možda nekom smeta obilježavanje dana žena... diskriminacija. zabraniti? zabraniti svako isticanje toga što jesi?

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
07:56 07.12.2022.

Koliko se žena molitelja s trga bavi politikom? Okriglo O. A upravo se i mole zato da žena bude u kući a muževi u birtiji uz čašicu rješavaju velike svjetske političke probleme. Kako će se onda imati zastupljenost?

PO
porezni.obveznik
08:33 07.12.2022.

Nemoguce! Zagovaras svjetonazor u kojem je zeni mjesto za stednjakom, pa ne mozes skupit dovoljno zena za listu. Šok i nevjerica.