STRANI RADNICI

HGK: Novi Zakon o strancima donijet će neke promjene, ali neke stavke bit će izazov za poslovanje

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Karlovac: Poplo?avanje Radi?eve ulice u Zvijezdi
Foto: Josip Mikacic/PIXSELL
Zagreb: Počela obnova platoa u Dugavama
Foto: Josip Mikacic/PIXSELL
Zagreb: Počela obnova platoa u Dugavama
24.10.2024.
u 12:22
U kontekstu izazova HGK je spomenuo uvođenje zadužnice, navodeći kako se radi o ''još jednom dodatnom administrativnom koraku koji će otežati i produljiti postupak ishođenja radne dozvole'' -
Pogledaj originalni članak

Hrvatska gospodarska komora uglavnom je podržala izmjene Zakona o strancima koje su donesene, a koje za cilj imaju olakšati cijelu proceduru dolaska stranih radnika u zemlju, no u svom priopćenju osvrnuli su se i na nekoliko stavki koje, navode u HGK-u, bi mogle predstavljati izazov poslodavcima. 

- Novi Zakon o strancima donijet će neke promjene, kao što su izdavanje radne dozvole na tri godine, što smatramo pozitivnim, a uvodi se i period nezaposlenosti od 60 dana, što će definitivno olakšati organizaciju života radnika i njihovo zadržavanje u Hrvatskoj. Navedene izmjene smanjit će i opterećenje na administraciju MUP-a te se nadamo da će to značajno pridonijeti smanjenju vremena čekanja na izdavanje dozvola, što bi bitno olakšalo poslodavcima pravovremeno zadovoljenje potreba za radnom snagom. S druge strane, Zakonom se uvode i pojedina rješenja koja će predstavljati izazov za poslovanje i za koja nije jasno kako će točno funkcionirati - navode u priopćenju HGK-a. 

Pritom su spomenuli uvođenje zadužnice, navodeći kako se radi o ''još jednom dodatnom administrativnom koraku koji će otežati i produljiti postupak ishođenja radne dozvole'' - s time da nije jasno kako će se poslodavac i u kojem trenutku osloboditi te zadužnice. Osim toga, iz HGK-a su spomenuli i odredbu prema kojoj tvrtka mora imati zaposlenog istog domaćeg radnika godinu dana. 

- Ono dovodi u nepovoljan položaj tek osnovane tvrtke, pogotovo one koje su u potrazi za radnicima sa specijalnim vještinama. Restorani sa specifičnom kulinarskom ponudom samo su neki od primjeri potrebe za takvim specijalnim vještinama. Samim time tvrtka ne može ni započeti svoju primarnu djelatnost. Također, nije potrebno uvođenje i "dvostrukih osiguranja", uvjeta koji propisuje da tvrtka mora imati zaposleno barem 16 posto domaćih radnika (ili 8 posto u slučaju deficitarnih zanimanja). Takav uvjet mora ispuniti i tvrtka u kojoj se radnici zapošljavaju i agencija preko koje dolaze u slučaju ustupanja radnika. Iako se Zakonom pokušavaju riješiti određeni problemi, naglašavamo da je područje zapošljavanja stranih radnika puno šire te je u tom smislu potrebno prilagoditi i neke druge propise, kao što su procedure vezane uz izdavanje viza - navode. 

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Marica Mikulić sa sinom Antom odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s Plenkovićem

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Behemot
Behemot
16:03 24.10.2024.

Treba vratiti 400-600.000 protjeranih Hrvata u mandatu Andreja Plenkovića a ne dopustiti veleizdajnicima zamjenu stanovništva.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
15:52 24.10.2024.

go home