Mirotvorci i organizacije uputile Apel za mir:

'Hitno uložite maksimalne napore kako bi se zaustavilo nepotrebno stradavanje nedužnih civila'

Foto: Laine Nathan/ABACA
U Poljsku je stiglo više od milijun izbjeglica iz Ukrajine
Foto: WALTER / BESTIMAGE
Rat u Ukrajini
Foto: Laine Nathan/ABACA
U Poljsku je stiglo više od milijun izbjeglica iz Ukrajine
Foto: /DPA
Ukrajina: Nuklearna elektrana Zaporižja
Foto: Laine Nathan/ABACA
U Poljsku je stiglo više od milijun izbjeglica iz Ukrajine
08.03.2022.
u 09:36
Imamo odgovornost očuvati šansu za mir! Imamo odgovornost za diplomatsko rješavanje problema, poručili su
Pogledaj originalni članak

Pojedinci mirotvorci, organizacije i institucije uputili su svoj Apel za mir svim vladama svijeta, diplomatskim predstavništvima i medijskim kućama u zemlji i inozemstvu.

Njihov apel prenosimo u cijelosti:

"Poštovani/e lideri/ce vlada, poštovana diplomacijo svih zemalja u svijetu, u brizi zbog moguće eskalacije rata, snažno podupirući mirna rješenja, apeliramo na sve Vas koji imate mogućnost utjecati.

ZAUSTAVITE RAT!

U danima kad čitav svijet strepi od širenja rata i moguće humanitarne katastrofe imperativ je zaustaviti potpirivanje strasti i zveckanje oružjem, naročito od strane moćnih država i saveza.

Video: Priča pravog heroja: U Slovačku stigao potpuno sam. Imao je samo ispisan broj mobitela na ruci

ZAUSTAVITE RAT!

Imamo odgovornost očuvati šansu za mir! Imamo odgovornost za diplomatsko rješavanje problema.

Apeliramo na svoje vlade i vlade i diplomacije svih zemalja svijeta da HITNO ulože maksimalne napore kako bi se zaustavilo nepotrebno stradavanje nedužnih civila, posebice onih najslabijih, djece, žena i staraca, ali i pripadnika vojnih postrojbi za koje vjerujemo da su najvećim dijelom silom prilika u napadnim ili obrambenim linijama suludog nasilja.

Apeliramo na svoje vlade i vlade i diplomacije svih zemalja svijeta da HITNO ulože maksimalne napore kako bi osigurali fer pregovore.

Hrvatska, kao i zemlje u regiji još uvijek popisuju žrtve iz prethodnog rata. Znamo kakve traume su proživjeli svi oni koji su ostali bez najbližih članova obitelji. Još uvijek se nosimo s dugoročnim razornim posljedicama rata na društvo, građane, zajednicu i stabilnost u regiji. A sada ponovo gledamo slike krvlju natopljenih gradova, razaranja, stradavanja i patnje.

ZAUSTAVITE RAT!

Sukob se dotiče svih nas! Svaki nasilno prekinut ljudski život u ovome bjesomučnom nasilju trebamo gledati kao gubitak najbližeg člana obitelji! SVAKI ŽIVOT JE VAŽAN.

I zato ne dopustimo da prevladaju mržnja i bahatost! Budimo ljudi, budimo ujedinjeni u zajedničkom i jedinom prihvatljivom cilju, a to je MIR!

ZAUSTAVIMO RAT dok još nije prekasno!, stoji u apelu koji potpisuju:

Božica Ciboci

Nikola Biliškov

Nada Glad

Aleksandra Gligorović

Mladen Majetić

Melani Ivančević

Šerif Isaković

Veselinka Kastratović

Katarina Kruhonja, Centar za mir Osijek

Koštana Sipić

Iztok Šori, Mirovni inštitut Ljubljana

Miroslav Volf

Islamska gimnazija dr. Ahmeta Smajlovića Zagreb

I Gimnazija Zagreb

Srednja škola Glina

Ekumenska inicijativa žena, Omiš

OCD Delfin Pakrac

Žene u crnom, Beograd

Prijatelji životinja

Udruženje zaboravljena djeca rata BiH

Ana Matijević

Zoran Grozdanov

Prince Wale Soniyiki

Documenta - Center for Dealing with the Past

Ekonomska i turistička škola Daruvar

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
18:17 08.03.2022.

Kaj sad se traži da napore u postizanje mira ulože isti oni koji su ulagali napore u huškanje i koji su i doveli do rata. Stara priča .

DA
danijelrukavina4
09:56 08.03.2022.

Diplomati Europske unije zamoliti svaki u svojim zemljama ambasadore Republike Kine da prenesu poruku kineskom predsjedniku Xi-ju da se uključi u napor da se zaustavi ovaj besmisleni rat. 21. stoljeće je, svijet se treba ujediniti oko ekonomije dijeljenja, a zaboraviti ekonomiju osvajanja i sa time vođenje ratova, kao "produžena ruka" vođenja ekonomije. I Rusija, i Ukrajina su zemlje Europske unije. Ovaj besmisleni rat, za kojeg sam uvjeren da ga ne podupiru građani obje zemlje, mora se zaustaviti. Ako kineski predsjednik može kako pomoći, vrijeme je da se uključi i posreduje. I na ovom primjeru se zorno sada vidi kako smo svi ustvari povezani i dijelimo ovaj naš zajednički "svemirski brod" koji se zove planeta Zemlja. Vrijeme je da se svijet ujedini, a nikada više da se dijeli.