centar banka

HNB: Čolak je dužan 77 mil. kuna, Čolak: Uzeli smo dva

Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
HNB: Čolak je dužan 77 mil. kuna, Čolak: Uzeli smo dva
18.10.2013.
u 19:00
Razlika između rezervacija Centar banke i dodatnog pokrića koje je HNB tražio za neuredne kredite – enormnih je 230 milijuna kuna
Pogledaj originalni članak

O iznosima kredita koji su u propaloj Centar banci odobravani bez pokrića, s manjkavim kolateralima ili je izloženost grupi povezanih osoba prelazila 25% jamstvenog kapitala, dosad se samo nagađalo. No, Večernji list raspolaže dokazima, zapisnikom o izravnom nadzoru HNB-a 31. prosinca 2012., u kojem je vidljivo da je za takve plasmane HNB tražio dodatno pokriće rezervacijama u iznosu od ukupno 231 mil. kn.

Različita računica

Samo 19 mil. kn prethodno je izdvojio dotadašnji menadžment Centar banke za pokriće kredita koji su neuredno otplaćivani. Razlika je enormnih 230 mil. kn!

Posrijedi su krediti koji su najvećim dijelom odobravani za mandata Frana Renka, a od 491,61 mil. kn "reklasificiranih" kredita, koje je HNB uvrstio u loše plasmane, čak se 134,11 mil. kn, prema dokumentima kojima raspolažemo, odnosi na dvije grupe povezanih osoba. To su "grupa Čolak", kako ih naziva HNB, povezana sa Slavenom Čolakom i "grupa Kemoboja", povezana sa Željkom Mlinarevićem. Samo za te dvije skupine kredita trebalo je izdvojiti dodatnih 80,72 mil. kn. No, dok u izvješću HNB-a stoji da izloženost "grupi Čolak" iznosi 77,27 mil. kn, Slaven Čolak nikako se ne slaže sa tom brojkom.

– Centar banka je prema tvrtkama u mojem vlasništvu imala sveukupne plasmane u iznosu od 2 mil. kn koji su i više nego kvalitetno osigurani – kaže Čolak.

"Seljenje" u Heruc

U detaljno pojašnjenim "razlozima za deklasifikaciju klijenta", koje je HNB izradio za svakog dužnika, napominje se da je plasman tvrtki Superbum promet u iznosu od 15,65 mil. kn, dijelu "grupe Čolak", 31. ožujka 2009. na sebe preuzeo Heruc, no naknadno ga je vratio u bilancu banke. Kakva je transakcija posrijedi, nismo uspjeli otkriti, jer Čolak ističe da Dragutina Biondića ne poznaje, a s Herucom nije u poslovnom odnosu te ne može komentirati te navode.

Grupa Coning, povezana s Radimirom Čačićem, načelno je tad bila uredna, no HNB je i za njih tražio dodatnih 2,54 mil. kn. Margin kredit od 10,62 mil. kn za kupnju dionica Industrogradnje u kojoj je bio član NO-a podigao je i Rikard Fuchs, sin bivšeg ministra obrazovanja Radovana Fuchsa. HNB je tražio da ga se pokrije s dodatnih 9,91 mil. kn, a u obrazloženju navodi da je kredit odobren diskrecijskom odlukom uprave, bez kreditne analize i mišljenja odjela rizika.

– Podigao sam 5,5 milijuna, ali nabili su mi kamate do dvostrukog iznosa kredita. U trenutku kad su dionice pale, banka ih je trebala prodati u 48 sati, ali nije, jer bi puno izgubila – objasnio je Fuchs koji za pokriće kredita stečajnom upravitelju želi ponuditi drugu imovinu koju posjeduje. Osoba koja poznaje situaciju izračunala je da bi iza Centar banke nenaplaćeno moglo ostati oko 400 mil. kn kredita, dok bi troškovi zaposlenika u stečaju mogli dostići 30-ak mil. kn u deset godina.

– Dugi su to postupci, pa stečaj Glumina banke još traje - zaključio je naš izvor.

Banka je upravo otpustila 70-ak zaposlenika.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.