GOTOVE KONZULTACIJE

Hoće li podržati njegov mirovni plan? Zelenski dolazi u Washington, sastat će se s Trumpom i Harris

Foto: Leon Neal/PRESS ASSOCIATION
Russian invasion of Ukraine
Foto: Clodagh Kilcoyne/PRESS ASSOCIATI
Ukrainian President Volodymyr Zelensky visit to Ireland
Foto: Leon Neal/PRESS ASSOCIATION
Russian invasion of Ukraine
Foto: Leon Neal/REUTERS
UK Foreign Secretary Travels To Ukraine With US Counterpart
19.09.2024.
u 08:36
Zelenski je rekao da je njegov "plan pobjede", čiji je cilj donijeti mir u Ukrajinu, održati zemlju snažnom i izbjeći "zamrzavanje sukoba", sada završen nakon dugih konzultacija
Pogledaj originalni članak

Američka demokratska predsjednička kandidatkinja Kamala Harris planira se sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Washingtonu sljedeći tjedan, izvijestio je Bloomberg News u srijedu pozivajući se na osobu upoznatu s tim pitanjem. Bloomberg piše kako demokratska kandidatkinja i aktualna potpredsjednica pokušava proširiti svoj vanjskopolitički profil te da je snažno podržala nepokolebljivu potporu predsjednika Joea Bidena Ukrajini u njezinoj obrani od ruske invazije, a koja je započela u veljači 2022.

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump također je rekao ranije u srijedu kako će se "vjerojatno" sastati s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim koji će sljedeći tjedan boraviti u SAD-u kako bi na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a govorio o ratu s Rusijom.

"Vjerojatno, da", rekao je Trump odgovarajući na pitanje novinara hoće li se sastati s ukrajinskim čelnikom. Trump nije naveo dodatne informacije. Zelenskij je u kolovozu rekao kako želi predstaviti mirovni plan Bidenu, Harris i Trumpu. U srijedu je rekao da je njegov "plan pobjede", čiji je cilj donijeti mir u Ukrajinu, održati zemlju snažnom i izbjeći "zamrzavanje sukoba", sada završen nakon dugih konzultacija. 

Trump je opisivao američku pomoć svom istočnoeuropskom savezniku kao bacanje novca i odbio je reći da želi da Ukrajina pobijedi. Trump bi se trebao pojaviti na događaju zajedno s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom u saveznoj državi Pennsylvaniji tijekom vikenda.

POVEZANI ČLANCI:

Posljednjih mjeseci su i neki drugi svjetski čelnici, koji su posjetili SAD radi samita i sastanaka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, završili na sastanku s Trumpom.  Trump će se na predsjedničkim izborima u SAD-u 5. studenog sučeliti s demokratskom potpredsjednicom Kamalom Harris.

>> VIDEO Trump i Harris raspravljali o ekonomiji i pobačaju u žestokoj predsjedničkoj debati

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

DU
DugouhiDuško
09:07 19.09.2024.

Nakon tri godine ukazala se vizija pobjede. Dešava se kad promijeniš dilera. Sad je u fazi privikavanja. Nova droga, nove ideje.

SE
Serengeti
10:34 19.09.2024.

Zelenski, kada si došao na vlast imao si priliku implementirati Minsk sporzum kako si i obećao na izborima pa to nisi napravio. Onda si opet odmah na početku rata 2022 imao priliku potpisati Istanbulski sporazum pa opet to nisi napravio. Sad napravi neki pametni plan jer inače ovaj put Rusi to neće potpisati, a što rat dalje ide Ukrajina će biti sve manja. Nadam se da sad uviđaš da se ne isplati biti oruđe SAD-a u borbi protiv Rusije.

LU
Luftbalons
16:09 19.09.2024.

smiješan je naslov, da je ON koji nema ni mandat, nešto smilsio..on ide kao pesek po upute i da li je dobro shvatio Harrisovu I Bidlera, koji su pak brifirani Kirbyem i Blinkenom...nema tu nikkave UA politike.oni su totalno nesuvereni, ne postoje..nitko ih ne shvaća ozbiljno..