ŠTO SA STRANIM VLASNICIMA?

Tko će sve plaćati novi porez? 'Oni koji mijenjaju ključeve u Münchenu i Ljubljani, to će činiti i dalje'

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
apartmani
Foto: Saša Miljević/Pixsell
Pula: Nekretnine i apartmani na moru
Foto: sasa miljevic
Pula: Nekretnine i apartmani na moru
28.09.2024.
u 14:01
"U budućnosti že porez plaćati samo oni koji su dosad bili u poreznom sustavu i koji su bili paušalisti, a svi oni koji mijenjaju ključeve u Münchenu i Ljubljani, to će činiti i dalje, bez obzira na porezne reforme”.
Pogledaj originalni članak

U kontekstu aktualnih poreznih izmjena koje bi mogle značajno utjecati na turizam, gradonačelnik Krka i predsjednik PGS-a, Darijo Vasilić, naglašava važnost ovih promjena, osobito u svjetlu nedavnih odluka Vlade o novim poreznim okvirima. Vasilić se osvrnuo na izazove s kojima se suočavaju mali iznajmljivači nakon objave prijedloga.

Nakon što su objavljeni prijedlozi poreznih izmjena, među malim iznajmljivačima nastala je pobuna, a najveći udar osjetit će oni u prvoj i drugoj zoni. Uz porez na nekretnine, bit će potrebno plaćati i paušalni porez na dohodak, kao i PDV na proviziju i turističku pristojbu.  Vasilić za N1 kazao je kako smatra da svakako treba činiti razliku između domaćina i rentijera, ali ističe i da postojeći prijedlog porezne reforme to ne pokazuje:

"Trenutni porez po krevetu za naše iznajmljivače, u obiteljskom smještaju, kreće se od 20 do 200 eura po krevetu. U Krku smo ga postavili na 55 eura po krevetu. Prema prijedlogu, u prvoj zoni on će se povećati s 150 na 300 eura, što predstavlja povećanje od 700 posto. To nije primjereno i imat će negativne posljedice na ovu važnu djelatnost."

VEZANI ČLANCI: 

Također je naglasio kako u Krku postoji više nekomercijalnih kreveta u vikend objektima i apartmanskim kućama koje nisu turistički kategorizirane: "To znači da će u budućnosti porez plaćati samo oni koji su dosad bili u poreznom sustavu i koji su bili paušalisti, a svi oni koji mijenjaju ključeve u Münchenu i Ljubljani, to će činiti i dalje, bez obzira na porezne reforme”.Na pitanje o identificiranju domaćina i rentijera, gradonačelnik je istaknuo: "Rentijeri nisu prepoznati u hrvatskom poreznom sustavu. Domaćini su odgovorni za sve, od pristojbi do poreza na nekretnine, dok rentijeri, koji profitiraju na svojoj imovini, dosad nisu bili prepoznati."

Osim toga, Vasilić je kritizirao trenutni prijedlog poreza koji smatra "hibridnim modelom koji je nepravedan": "Jedinice lokalne samouprave bit će te koje odlučuju o visini poreza na nekretnine, no problem će biti postavljanje kriterija. Zoniranja još nisu napravljena, a procijenjene vrijednosti nekretnina nedostaju, pa će biti teško odrediti porez od 0,60 do 8 eura po kvadratu kada ne znamo stvarnu vrijednost objekta."

Također, naglasio je važnost decentralizacije: "Ova reforma namjerava decentralizirati sustav obračuna, prenoseći ovlasti s državne na lokalnu razinu. Kada je riječ o porezu na nekretnine, omjer je 80% lokalnima i 20% državi. Međutim, trenutni iznosi su preveliki. Paušalni porez na krevete trebao bi biti 20 ili 50 eura, a ne 150." Na kraju je Vasilić istaknuo: "Decentralizacija je još uvijek 'rak rana' hrvatskog društva, a odnos prihoda između državnog i lokalnog proračuna je 90% prema 10%. Ova reforma ponovo pokazuje da se porezi između državne i lokalne samouprave dijele na minimalan način."

>>> FOTO 10 zemalja u kojima možete živjeti jeftino i luksuzno: Neke povoljne destinacije nalaze se i u Europi

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Lisabon
Foto: Edgar Santiago Garcia/DPA
Meksiko: Gradona?elnik malog ribarskog mjesta San Pedro vjen?ao se s krokodilom
Foto: Pixabay
Tajland
Foto: Pixabay
Plaža Albanija ilustracija
Foto: AFP/Pixsell
nepal planina
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

PR
pravedno
14:32 28.09.2024.

Sve treba oporezovati i strance, u njihovim nekretninama masovno ljetuju gosti i nitko ne plaća porez na zaradu koju im ti gosti plačaju. Prica da su to neki prijatelji, rodbina itd. nema veze sa državnim porezima, ako ja imam kafić i ne izdajem gostima račune i pričam da su mi to prijatelji, rodbina itd. nece baš držat vodu kod inspektora.

Avatar Asterix
Asterix
14:29 28.09.2024.

Nama treba manje države, i centralne i lokalne. Previše je niškoristi radnih mjesta, nije to lako namiriti. Uz pravu reformu i reorganizaciju, birokratski aparat bi se lako mogao svesti na pola a uz to bi bolje funkcionirao. Previše novaca se pobaca bez veze i onda nedostaje gdje stvarno treba.

MO
Moslavina
14:38 28.09.2024.

Ne govori Vasilic radi lošeg prijedloga već radi glasova u svibnju su lokalni izbori. Porez treba uvesti za sve. Slovenci i Njemci su baš zbog neoprezivanja kupvali i gradili u Hrvatskoj.