PREMA PRIJEDLOGU ZAKONA

Ovo je devet slučajeva u kojima vlasnici neće morati plaćati porez na svoje nekretnine

Turistička patrola u Novigradu
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL
1/3
25.09.2024.
u 16:51

Pitanje vlasništva utvrđuje se zemljišnim knjigama, no Ministarstvo predviđa da će i dalje neke nekretnine imati neriješenu situaciju, pa se navodi i izuzetak prema kojem će se poreznim obveznikom smatrati onaj tko stanuje u toj nekretnini, ako vlasnika nije moguće odrediti

Ministarstvo financija ove je srijede, nakon ranijih najava Vlade, konačno pustilo u javno savjetovanje izmjene Zakona o lokalnim porezima, kojima će se uz to uvesti i porez na nekretnine, dok će se nasuprot tome ukinuti porez na kuće za odmor. U najavljenim izmjenama također će i dio prihoda otići državi, točnije 20 posto, dok će ostalo pripasti gradovima i općinama. 

''Ovim Prijedlogom predmet oporezivanja jasnije je propisan kao svaka stambena zgrada ili stambeni dio stambeno-poslovne zgrade ili stan te svaki drugi samostalni funkcionalni prostor namijenjen stanovanju, dok se nekretninom ne smatraju gospodarstvene i poslovne zgrade'', detaljizirano je također u prijedlogu na kojeg svi zainteresirani mogu ostaviti svoj komentar. 

Također, u devet mogućih slučajeva građani će biti i oslobođeni plaćanja poreza na nekretnine, a Ministarstvo je navelo i koje. Svi ostali, stoji u prijedlogu, imat će ''jasnu obvezu plaćanja poreza za sve nekretnine u njihovom vlasništvu, osim za one koje koriste za stalno stanovanje vlasnika''. Devet mogućih varijanti u kojoj su građani oslobođeni plaćanja poreza su: 

  •  koje služe za stalno stanovanje
  • koje se iznajmljuju na temelju ugovora o najmu za stalno stanovanje
  • javne namjene i nekretnine namijenjene institucionalnom smještaju osoba
  •  koje se u poslovnim knjigama trgovačkih društava vode kao nekretnine namijenjene prodaji, ako je od dana unosa u poslovne knjige do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje porez proteklo manje od šest mjeseci
  • preuzete u zamjenu za nenaplaćena potraživanja, ako je od dana preuzimanja do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje porez proteklo manje od šest mjeseci
  • koje uslijed proglašenja prirodnih nepogoda u određenom poreznom razdoblju nisu podobne kao stambeni prostor
  •  u ostalim slučajevima kada se iz svih okolnosti može utvrditi da je onemogućena stambena namjena nekretnine
  •  u vlasništvu Republike Hrvatske
  • u vlasništvu jedinica lokalne samouprave koje se nalaze isključivo na teritoriju te jedinice lokalne samouprave

Pitanje vlasništva utvrđuje se zemljišnim knjigama, no Ministarstvo predviđa da će i dalje neke nekretnine imati neriješenu situaciju, pa se navodi i izuzetak prema kojem će se poreznim obveznikom smatrati onaj tko stanuje u toj nekretnini, ako vlasnika nije moguće odrediti. 

POVEZANI ČLANCI:

''Korisnik nekretnine u ovom slučaju određuje se prema odredbama Zakona o komunalnom gospodarstvu („Narodne novine“, br. 68/18, 110/18 i 32/20). Prema tome, korisnik nekretnine u smislu ovog Zakona, smatra se poreznim obveznikom ako je na njega obveza plaćanja komunalne naknade prenesena pisanim ugovorom, ako nekretninu koristi bez pravne osnove ili ako se ne može utvrditi vlasnik'', navodi se. Međutim, vlasnici nekretnina neće moći prijaviti prebivalište na svojim nekretninama, u nadi da će tako izbjeći plaćanje poreza, jer u prijedlogu stoji kako to ne znači da se ona nužno koristi za stanovanje.

- Općim poreznim zakonom propisano je da u poreznom postupku teret dokaza za činjenice koje smanjuju ili ukidaju porez snosi porezni obveznik. U skladu s navedenim teret dokazivanja svih činjenica i okolnosti prema kojemu se utvrđuje da se nekretnina koristi za stalno stanovanje, pri čemu se uzima u obzir središte životnih interesa osobe (kako osobne tako i gospodarske veze), snosi porezni obveznik. Upravo radi navedenog, sama prijava prebivališta na adresi nekretnine ne smatra se utvrđenom činjenicom stalnog stanovanja na nekretnini jer samo po sebi ne znači da se nekretnina koristi za stalno stanovanje i ne oslobađa osobu od obveze plaćanja poreza na nekretnine već se sveobuhvatno promatraju cjelokupni dokazni materijali koji upućuju na središte životnih interesa osobe

>>  FOTO Pitali smo umjetnu inteligenciju kako će hrvatski gradovi izgledati za 100 godina. Rezultati su fascinantni

Turistička patrola u Novigradu
1/13

Komentara 15

TH
than
17:32 25.09.2024.

A sto s onima (na primjer) koji su u starackim domovima koje sami placaju, a imaju nekretninu sa malo zemlje koju ne mogu iznajmiti ni besplatno, a jos manje je prodati ?!?! Pa mozda je cuvaju tamo da nekoga iznenade u oporuci. A, da. Perfidan nacin drzave da se takvim ljudima otme sve, ako nemaju sredstava za porez. Jer sto ce njima nekretnina, ako su u domu. A nasi umirovljenici su poznati po tome da imaju dobre mirovine. Treba im uzeti jos i to, jer nakon toga su sve dali drzavi, i godine rada i sto su stekli.

JE
JesuśNavas_ESP
18:54 25.09.2024.

Taj zakon je NEPROVEDIV u praksi! Ako sam npr. pomorac te pola i više godine sam na moru, imam troškove stanovanja nikakve.Dokaži mi da ne stanujem u stanu ! Drugo, Hrvatska je iseljenička zemlja i par sto tisuča nas radi vani i normalno zarađuje.Ne mali broj si je kupio nekretninu ili više čak u Hrvatskoj i to na POŠTEN način,SVOJIM novcem,platio je POREZ pri kupnji,PLAĆA režije uredno ,makar minimalne bile! I sad će mi drug Plenković ili Marić još nabiti porez jer nisam svaki dan u MOJIM nekretninama ili ih ne najmim?? Ludost i kriminal! Treće ,ovo je smišljena pljačka kao kod pretvorbe stanarskih prava u vlasništvo 90.ih a da bi nova vlast i država opljačkala vlastiti narod, polažući pravo na stambeni fond kojeg niti je gradila niti financirala! Sad imamo sličnu situaciju. Lopovi na vlasti su nanjušili več dugo da Hrvati- gle čuda- ulažu u nekretnine! A u što bi trebali ? Bitkoine ,dionice,nešto što sutra može propasti? I to je sada grijeh! PAZI TI! Imati svoje nekretnine pošteno kupljene postaje problem za državu! Što ne oporezuju recimo Crkvu u Hrvata? Cijeli taj HDZov zakon je obićna PLJAČKA i još više će demotivirati ljude da se vračaju u Hrvatsku i ulažu u nju ( kupnja nekretnina je i ulaganje) .BRAVO!

Avatar FalusBonus
FalusBonus
18:59 25.09.2024.

Lako je tim tipovima harač nabijati, prvo su si digli plaće pa sad ima se - može se. Ja kao branitelj sa 4 godine rata i penzijom nešto manjom od 500€, taman zadnje novce uložio u staru kuću sa tri mala apartmana da dokrpam penziju i evo mi sad banana. Sad se pitam jel je to sve vrijedilo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije