'BAKRENE' MASKE

Hrvati razgrabili maske koje ne propuštaju koronavirus, liste čekanja za novu pošiljku

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Izraelske maske od bakaroksida stigle su u Hrvatsku
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Izraelske maske od bakaroksida stigle su u Hrvatsku
31.08.2020.
u 10:22
Cijena je 40 kuna po komadu. Proizvođač kaže da se može koristiti s obje strane i da joj je trajnost, ono što se kaže, dok ne pukne. Ili dok se jako ne smoči
Pogledaj originalni članak

Maske za koje se tvrdi da ne propuštaju koronavirus stigle su u Hrvatsku i već su prodane u rekordnom roku, a neke ljekarne već imaju listu čekanja za novu pošiljku. Radi se o tzv. bakrenim maskama, odnosno troslojnim maskama koje imaju unutarnji i vanjski sloj impregniran sa bakar oksidom oksid koji djeluje antibakterijski i antivirusno.

- Traže ili one maske s bakrom ili one izraelske maske jer većina ljudi je čula nešto o tome na televiziji. Neki razumiju otprilike o čemu se radi. Neki samo znaju da su to višekratne maske koje mogu koristiti više puta pa računaju da će im biti isplativije - kazala je Marina Marušić Fojs, magistra farmacije, za RTL.

Cijena je 40 kuna po komadu. Proizvođač kaže da se može koristiti s obje strane i da joj je trajnost, ono što se kaže, dok ne pukne. Ili dok se jako ne smoči.

Osmišljena je prvenstveno za medicinske djelatnike, a proizvođač tvrdi da ne izaziva iritacije na koži i ono još važnije da neutralizira viruse, bakterije i gljivice u par minuta. To su potvrdile i studije u tri različita laboratorija. Masku se bez prestanka može nositi tri sata, a onda bi je bilo dobro 40-.tak minuta ostaviti sa strane da bi bakar uništio sve ono loše što se možda na njoj našlo. 

>> VIDEO Pojavile su se reinfekcije koronavirusom: Naši stručnjaci objasnili su što to znači

Trenutačno nema nikakvih informacija koje bi ukazivale da su ove maske na bilo koji način štetne za korisnika.

- Ove su maske na naše tržište stavljene kao medicinski proizvodi klase prvog rizika. To označava nizak stupanj rizika za korisnike - pojasnila je Ivana Šipić Gavrilović iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode.

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar rubinet
rubinet
10:25 31.08.2020.

Ovo je vjerodostojno kao preparati za mršavljenje. Ili za muškost. Ili za vječni život..

Avatar lvan12
lvan12
10:43 31.08.2020.

Google ne poznaje proizvođača maski... Nitko nigdje u svijetu nije čuo za njih... Nikakvih znanstvenih dokaza o učinkovitosti ... Ali nekoliko reklamnih članaka po našim novinama i ovi sve pokupuju... Vidi se da distributer zna kako se radi s ovcama,!

DI
Dingo
11:10 31.08.2020.

Ovce, istražite malo što bakar čini vašem organizmu, a stavljate ga ulaz u pluća! Tvrdnja da su antivirusne, provjerite i to jer virusi i bakterije su potpuno različiti.