VREMENSKA PROGNOZA

Toplinski val zahvatio je Hrvatsku: Pripremite se, bit će još i gore

Foto: DHMZ
Foto: DHMZ
07.07.2021.
u 09:25
Zbog opasnosti od toplinskog vala HAK savjetuje svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer.
Pogledaj originalni članak

Zbog visokih temperatura koje nas očekuju od danas je u Hrvatskoj na snazi "žuto" upozorenje na toplinski val, što znači da je riječ o umjerenoj opasnosti za građane. 

Danas će biti sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. Vjetar većinom slab, mjestimice umjeren jugozapadni, na istoku jugoistočni. Očekuje se da će na Jadranu biti slab do umjeren jugozapadni i zapadni, na sjevernom dijelu ponegdje i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura u Hrvatskoj će uglavnom biti od 32 do 37°C, navode iz DHMZ-a. 

Zbog opasnosti od toplinskog vala HAK savjetuje svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer. Tijekom puta treba se češće zaustaviti i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu.

Koliko će biti vruće, jasno se vidi i po temperaturama pod kojima su se probudili građani Lijepe Naše. Najviša temperatura zabilježena je na dubrovačkom aerodromu, gdje je u 8 ujutro bilo 29°C. Ostatak Dalmacije imao je isto tako visoke temperature, za koje se očekuje da bi mogle rasti. Najniža temperatura je pak zabilježena u Otočcu gdje je bilo 17°C.   

Foto: DHMZ

Sutra se očekuju još i više temperature te će dio Hrvatske bio pod crvenim upozorenjem DHMZ-a. 

– Pretežno sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom, te vruće i vrlo vruće. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, na Jadranu u drugom dijelu dana mjestimice zapadni i sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura od 17 do 22, u gorju malo niža, a na Jadranu između 21 i 26°C. Najviša dnevna uglavnom između 34 i 39°C, ponegdje na Jadranu i u gorju malo niža – navode iz DHMZ-a. 

VIDEO: Evo kako rashladiti automobil tijekom ljetnih vrućina

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Svračak
Svračak
09:48 07.07.2021.

Mnogima je to jedini znoj koji će danas proliti!