Najveći minus u Danskoj

Hrvatska europski rekorder po rastu cijena u 2022 godini, stranci kupili  9505 stambenih nekretnina

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Novogradnja - započelo zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Novogradnja - započelo zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Cijene nekretnina u Hrvatskoj rasle znantno brže od prosječnog poskupljenja u EU
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Arhitektura koja okružuje naselje Borovje
04.04.2023.
u 13:45
U usporedbi s trećim tromjesečjem 2022. godine, u četvrtom su kvartalu cijene nekretnina u Europskoj uniji zabilježile pad od 1,5 posto po prvi put od početka uzlaznog trenda 2015 godine, objavio je u utorak Eurostat. Na godišnjoj razini nekretnine su i dalje bile 3,6 posto veće u odnosu na cijene s kraja 2021 godine.
Pogledaj originalni članak

Pad cijena na kvartalnoj razini dogodio se u 15 država, a najveći je minus bio u Danskoj od 6,5 posto te Njemačkoj od 5 posto. S druge strane nalazi se Hrvatska   kao rekorder i predvodnik rasta na kvartalnoj razini od 4,7 posto. Na godišnjoj su razini cijene hrvatskih nekretnina tijekom 2022 godine porasle 17,3 posto, što je također  najviše od svih država članica Europske unije.  Istovremeno, Europska središnja banka objavila je ozbiljno upozorenje da stanje na tržištu poslovnih nekretnina predstavlja ozbiljan rizik za stabilnost financijskog sustava EU, a posebno su izdvojili investicijske nekretninske fondove koji drže više od trećine tržišta poslovnih prostora pojedinih država članica. Hrvatska nije spomenuta u izvještaju Europske središnje banke kao problem u tom segmentu tržišta nekretnina.

Više je različitih izvještaja o zbivanjima na tržištu nekretnina,a prema onom što ga je objavio Grad Zagreb lani je u glavnom gradu smanjen broj prodanih nekretnina za oko 5 posto, ali im je cijena porasla 18 posto. Državni zavod za statistiku pak navodi da su na godišnjoj razini novi stanovi poskupili 17,5 posto, a stari 14,5 posto. Porezna uprava je pak u odgovori na naše pitanje odgovorila da su lani evidentirali 72 tisuće prodanih nekretnina, što uključuje stanove, kuće, garaže, kuće za odmor i sve druge  stambene nekretnine. Najviše je takvih ugovora prijavljeno u Zagrebu, oko 15 tisuća, zatim u Primorsko-goranskoj županiji oko 7 tisuća te Istarskoj županiji 6,8 tisuća.

Od kukuruzišta do najvećeg gradilišta

Ovdje cvjeta najveći nekretninski biznis u Hrvatskoj 'Pucamo po šavovima, ne može se normalno živjeti'

Nekretninski biznis cvjeta, u prašnjavim iskopinama radnici, većinom stranci, vuku kabele, nose šutu, održavaju mir u prometu i suživot na divljem sjecištu sela i grada. Stanovnici, njih nešto više od 11 tisuća prema popisu 2021., sve su aktivniji i po raznim grupama na društvenim mrežama, gdje se mogu pronaći i svakodnevni izvještaji o stanju na pružnom prijelazu, koji je jedan od gorućih problema. A ni rupe na cesti nisu rijetke. Mjestimice je potpuni mrak, nedostaje rasvjete, no to je i logično jer ne postoji ni pristupna cesta. Ponegdje su zdanja samo razbacana po njivama, koje su bile prevladavajući pejzaž. Još nema ulice, ali tu je kućni broj.

Stranci su lani kupili 9505 stambenih nekretnina. Kupci dolaze iz 52 različite države, a prednjače Nijemci (2510), Slovenci (2325), Austrijanci (991), Česi (624), Slovaci (507), građani BiH (457) te Mađari (350). 

Video: HZZO čisti evidenciju

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PR
propalismoFranjoskroz
14:33 04.04.2023.

Završava pranje novca