sankcije

Hrvatska nije ugrožena, ne ovisi o ruskom plinu

Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Hrvatska nije ugrožena, ne ovisi o ruskom plinu
01.08.2014.
u 21:28
Strani analitičari boje se da bi Putin mogao smanjiti i izvoz nafte
Pogledaj originalni članak

Kao protumjere američkim i europskim sankcijama donesenim u utorak Rusija bi mogla srezati isporuke svog plina zemljama EU, smatraju analitičari Morgan Stanleya.

Rast troškova energije

Ako se to dogodi, onda će troškovi energije u Europi jako narasti pa će europske zemlje, smatraju ti analitičari, na sve moguće načine pokušati naći alternativne energente do zime kada im je plin najpotrebniji. Prema analitičarima Morgan Stanleya, Rusija bi mogla blokirati tranzit plina preko Ukrajine u Europu, a mogla bi čak smanjiti isporuke svoje nafte, što bi onda moglo utjecati i na cijenu tog energenta. Sve, naravno, ovisi o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, odnosno hoće li on na sankcije reagirati pragmatično i poduprijeti smirivanje stanja u Ukrajini ili će reagirati patriotski i nastaviti podupirati ruske separatiste.

Kurt Oswald iz konzultantske kuće AT Kearney izjavio je za IB Times da će, ako Rusija ograniči izvoz plina, EU kratkoročno dosta ispaštati. On navodi da ruska državna tvrtka Gazprom izvozi 162 milijarde kubičnih metara plina u Europu, a to je jedna trećina ukupne europske potrošnje plina. Stoga je zamjena tih količina dosta teška i skupa. Oswald navodi da je Rusija ipak dosta ovisna o izvozu pa stoga je teško očekivati da će smanjiti isporuke plina EU, no ipak se i on pita koliko će se Putin ponašati racionalno.

Ljeti mala potrošnja

Ako Rusija ipak smanji ili obustavi isporuku plina EU, Hrvatska to barem zasad ne bi trebala osjetiti. Naime, 70 posto svojih potreba za plinom Hrvatska zadovoljava iz vlastitih izvora. Dr. Miljenko Šunić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, kaže da u ovo ljetno vrijeme ne bismo trebali imati problema ako dođe do ograničenja isporuke ruskog plina jer je u ovom dijelu godine potrošnja tog energenta mala. Podzemno skladište plina puni se u ovo vrijeme zbog niske cijene tog energenta u ljetnim mjesecima pa će onih 30 posto ukupne potrošnje plina u Hrvatskoj koji se uvozi ovisiti o cijeni plina na međunarodnom tržištu.

>> Tajni mirovni plan! Merkel Putinu: Zadržite Krim ako nam date plin

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

MI
mirtebi
21:56 01.08.2014.

Ruski plin bi bio najmanji problem I da smo ovisni o njimu. Mi smo nazalost ugrozeni od parazita prosle diktature I njihove pravednosti

NV
novo vriijeme
21:37 01.08.2014.

Naravno da ne ovisi kada nemamo plinovode i gradski plin u 4/5 zemlje. Naši ljudi plaćaju skupu struju, naftu, kruta goriva ili toplane, nisu ni navilkli na jeftini ruski plin pa nas ova kriza ne dira.

Avatar noesiss
noesiss
22:13 01.08.2014.

Pa ne zivimo mi samo od plina. Sta je s tvrtkama koje posluju s Rusijom, s milionskim profitima, sa nasim gradjanima sto zive i posluju u Rusiji, s njihovim gradjanima u nasoj zemlji? Sta je sa medjunarodnim i diplomatskim odnosima, sta je sa studentima, sa inzinjeringom, sa kulturnim, znanstvenim, umjetnickim i drugim oblastima? Sta cemo uciti od Amerikanaca, praviti hamburger, i kreveljiti se sa plasticnim facama kao oni po Hollywoodu? Jesu ovi nasi politikanti uopce svjesni koliko je bogata Ruska kultura, i koliko je ta zemlja uopce vazna za svih nas, sto materijalno, sto moralno, sto kulturno? Narvno da nisu, da jesu ne bi to ni radili.