ŠOKANTAN BROJ

BBC objavio koliko je Rusa poginulo u ratu: Drastični porast mrtvih među dragovoljcima

Memorial to Russian service members killed during Russia-Ukraine conflict, in Yevpatoriya
Foto: ALEXEY PAVLISHAK/REUTERS
1/3
20.09.2024.
u 12:22

Prema podacima, većina dragovoljaca dolazi iz malih gradova, iz dijelova Rusije gdje je stabilan, dobro plaćen posao teško pronaći. Iako su se mnogi prijavili dobrovoljno, neki su u Čečeniji prijavili ljudskopravaškim aktivistima i odvjetnicima da su bili prisiljeni ili im je prijetilo da se pridruže.

Prema podacima koje je analizirao BBC, više od 70.000 ruskih vojnika poginulo je u ratu u Ukrajini. Po prvi put, najveći broj poginulih čine dragovoljci – civili koji su se pridružili oružanim snagama nakon početka rata. Od invazije 2022. godine, svakodnevno se širom Rusije u medijima i na društvenim mrežama objavljuju imena poginulih, njihovi osmrtnice i fotografije s pogreba. BBC na ruskom i nezavisni portal Mediazona prikupili su ta imena iz otvorenih izvora, uključujući službena izvješća. Potvrdili su da su informacije dijelile vlasti ili rodbina poginulih, te da su identificirani kao žrtve rata. Novi grobovi na grobljima, često označeni zastavama i vijencima Ministarstva obrane, također su pomogli u identifikaciji poginulih vojnika.

Istraživanje je identificiralo 70.112 imena ruskih vojnika poginulih u Ukrajini, no stvarni broj se smatra znatno većim. Mnoge obitelji ne dijele javno informacije o smrti svojih rođaka, a analiza ne uključuje imena koja  nisu mogli provjeriti niti smrti pripadnika policije u ruski okupiranim dijelovima Donjecka i Luhanska.

Među poginulima je 13.781 dragovoljaca, što čini oko 20% ukupnog broja, i njihovi gubici sada premašuju sve ostale kategorije. Bivši zatvorenici, koji su se pridružili u zamjenu za pomilovanje, prethodno su činili najveći postotak, ali sada predstavljaju 19% potvrđenih smrti. Mobilizirani vojnici, odnosno građani pozvani u borbu, čine 13%. Od listopada prošle godine, broj poginulih dragovoljaca tjedno nije padao ispod 100, a u nekim tjednima zabilježeno je više od 310 smrti.

VEZANI ČLANCI: 

Što se tiče Ukrajine, rijetko komentiraju broj svojih poginulih na bojištu. U veljači ove godine, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je poginulo 31.000 ukrajinskih vojnika, no procjene temeljene na američkim obavještajnim podacima ukazuju na veće gubitke.

Prema podacima, većina dragovoljaca dolazi iz malih gradova, iz dijelova Rusije gdje je stabilan, dobro plaćen posao teško pronaći. Iako su se mnogi prijavili dobrovoljno, neki su u Čečeniji prijavili ljudskopravaškim aktivistima i odvjetnicima da su bili prisiljeni ili im je prijetilo da se pridruže. Neki dragovoljci izjavili su da nisu razumjeli da ugovori koje su potpisali nemaju određeni rok trajanja, a kasnije su bezuspješno tražili pomoć od prokremljskih novinara kako bi prekinuli svoju službu.

Loša oprema i neadekvatna obuka

Plaće u vojsci mogu biti pet do sedam puta veće od prosječnih plaća u manje razvijenim dijelovima zemlje, a vojnici također dobivaju socijalne pogodnosti, uključujući besplatnu skrb za djecu i porezne olakšice. U mnogim dijelovima Rusije, jednokratne isplate za potpisivanje ugovora su također višestruko povećane.

>>> VIDEO Dronovi u Ukrajini

Većina dragovoljaca koji ginu na bojištu ima između 42 i 50 godina. Na našem popisu od više od 13.000 dragovoljaca, njih 4.100 su muškarci u toj dobnoj skupini. Najstariji volonter koji je poginuo imao je 71 godinu, a ukupno je 250 dragovoljaca starijih od 60 godina izgubilo život u ratu.

Vojnici su rekli BBC-u da je povećan broj poginulih među volonterima djelomično posljedica njihovog raspoređivanja na najzahtjevnije dijelove bojišta, osobito u Donjecku na istoku, gdje čine glavninu pojačanja za iscrpljene jedinice. Ruski vojnici opisuju taktiku svoje vojske kao "mlin za meso", gdje se vojnici u valovima šalju na neprijatelja bez odgovarajuće opreme ili podrške.

Snimke s dronova, koje su podijeljene na internetu, prikazuju ruske snage kako napadaju ukrajinske položaje s minimalnom ili nikakvom podrškom vojne opreme. U nekim slučajevima, stotine ljudi su poginule u jednom danu.

VEZANI ČLANCI: 

Prisilne mobilizacije i regrutacija stranaca

Vlada Rusije pokušava izbjeći novi val mobilizacije, umjesto toga pojačavajući pozive za dobrovoljce uz povećane financijske poticaje. U nekim dijelovima zemlje, lokalni dužnosnici koriste oglase za zapošljavanje, kontaktiraju muškarce s dugovima ili pravnim problemima, te provode regrutacijske kampanje na visokim učilištima.

Od 2022. godine, zatvorenici su također bili potaknuti da se pridruže u zamjenu za pomilovanje, a novom politikom dopušta se ljudima suočenima s kaznenim progonom da prihvate sudjelovanje u ratu umjesto suđenja. Mali broj poginulih volontera bio je iz drugih zemalja, uključujući 272 muškarca iz središnje Azije, od kojih su mnogi došli iz Uzbekistana, Tadžikistana i Kirgistana.

>>> FOTO Srušeni domovi, uništeni automobili: Rusi stravičnim napadom 'kaznili' Ukrajinu zbog Kurska, razaranja su ogromna

Memorial to Russian service members killed during Russia-Ukraine conflict, in Yevpatoriya
1/23

Komentara 18

Avatar Sidewinder
Sidewinder
12:36 20.09.2024.

Nema veze, ima ih ko rusa.

Avatar 2u8
2u8
13:03 20.09.2024.

Evo mene back-in-town sa mojom odanom qwerty tipkovincom da nekima malo uljepsam prazni dan kad nema spektakularnih novosti sa istoka(par krava stradalo od ruskog drona,neki rukrajinski bunar pun Rusa koje njihovi djenerali nisu naucili plivati,srusena stala nekog ruskog farmera u predgradju metropole Moskve i slicno). Dakle,lezim neki dan kraj nekih mladih Rusa na plazi u Hurghadi,egipatski rob im malo-malo lifra friski wiskac s ledom i slusam ja tu jihovu spiku. Pita rob Ahmet jednog Ivana(na engleskom naravno) zakaj se tu izlezava umjesto da se ode boriti za malog celavog Tarzana(Aleksandar Veliki 21og vijeka). Veli njemu Rus,rat je za seljacine i urodjenike iz Sibira i Azije,ja malo podsmirglam frajera s par kila rublji i sve je okej,sara u djep,do daljnjega oslobodjen od sluzenja,nis od puske i tih igrica kauboja i indijanaca.tak vam je to mili moji. I naravno,racun se placa u dolarima jer nisu ni Egipcani vesla sisali i primali te njihove plahte rublje.odi si u radnju u down townu,cijene svuda u $. Euro i $ 1-1,a ta njihova nova svjestka moneta kaj dno ispod dna ak imas par kila za promijeniti.Nego,nekaj mi tu prazno,di su decki iz dragovoljacke divizije 'Ujedinjeni Hrvati i Srbi za Rusiju',da nisu na putu za Kursk?

GN
GNKDZ1986
12:56 20.09.2024.

Puno je ruske sirotinje poginulo za malog ruSSkog kaplara teškog dvije i pol miljarde dolara ..ne bezvrijednih rublji već dolara a gotovo pola naroda mu nema pristup internetu,pitkoj vodi i sanitarnom čvoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije