"POSAO STOLJEĆA?"

Hrvatski Alcatraz bit će talijanski kamenolom

05.11.2001.
u 00:00
* Mještani Raba sumnjičavi su prema poslu koji bi devastirao zaštićenu prirodnu sredinu i značio kraj nakana da se Goli otok pretvori u turističko odredište
Pogledaj originalni članak

U prodaji golootočkoga kamena strancima nekolicina Rabljana vidi izlaz iz situacije u kojoj je od njih 9000 svaki deseti nezaposlen. Ima li istine u pričama da rapska lokalna vlast želi Goli otok koncesijom na od 20 do 50 godina dati Talijanima, koji bi na njemu eksploatirali kamen? Izdavanje koncesije povuklo bi i izmjene prostornog plana, prema kojem su Goli otok, Grgur i Prvić zaštićene prirodne sredine. U gradonačelnikovu uredu službeno se nije moglo doznati ništa, ali zato smo ispitali raspoloženje Rabljana prema toj ideji. A oni su redom sumnjičavi ili protiv pretvaranja najpoznatijega političkog zatvora u Hrvatskoj u - kamenolom.

Dr. Branko Koprić ističe kako igra oko koncesije traje već dugo. - Javnim bi se natječajem mogli odabrati najpovoljniji ponuđači, ali u sklopu urbanističkog plana i uz zadovoljavanje ekoloških uvjeta. Ako se već govori o Talijanima, to znači da od početka nešto nije krenulo kako valja - smatra dr. Koprić.

Rapski liječnik Boris Bačić tvrdi da će se pojaviti mnoge profesionalne bolesti zbog prašine iz kamenoloma. Šteta što je Goli otok devastiran, kaže, jer se naš Alcatraz mogao drukčije iskoristiti. Čini mu se da se odustalo od turističkog razvoja zbog nedostatka vode i struje.

- Kamenolom bi bio na sjeverozapadnom dijelu Golog otoka i u startu se koncesija može izdati na kraći rok - kaže direktor tvrtke "Zvijezda mora" Viktor Kaočira. - Prvi se put javlja potreba za novom djelatnošću na Golom otoku. Kamenolom već postoji i odmah bi se otvorilo 10 do 15 novih radnih mjesta. Izvan ugostiteljskih i turističkih sadržaja, moramo vjerovati da je to za dobrobit ovog kraja. No, političari koji žive od danas do sutra ne žele se zamjerati, a kamenolom na Golom je budućnost.

- Pitam se što će biti kad zapuše bura, zašto se na otoku ne bi radilo nešto zdravije? Uzgajamo najkvalitetnije povrće, ovdje ljudi ipak žive od turizma i ostavimo li netaknutu prirodu, imat ćemo dugoročnu garanciju za turizam - kaže Rabljanka Štefica Krstinić.

- Ne vjerujem da je moguće spojiti turizam i kamenolom. Istina, otvorila bi se nova radna mjesta, ali što se time dobiva? - pita dr. Šime Poparić, jedan od 15-orice gradskih vijećnika. Smatra da se zaštićena prirodna područja trebaju širiti, a ne smanjivati, pa ako se želi investirati, neka se ulaže u turizam.

- Goli otok i Grgur biseri su rapskoga arhipelaga i nedostaju im jedino ugostiteljske i turističke djelatnosti. Sulude su ideje oplemenjivanja Raba nekom drugom privrednom djelatnošću - ističe predsjednik Liberalne stranke Josip Perčinić. - Sama pomisao pretvaranja jednoga turističkoga odredišta u prljavu privredu doživjet će osudu Rabljana.

Katarina Šoštarić-Perković

Pogledajte na vecernji.hr