NJEMAČKI TENK

Ne zna se gdje su ga zarobili: Sada se nalazi duboko u Rusiji, domaći mediji likuju

Ukrainian servicemen fire a Leopadr 2A6 tank during a military exercise in Donetsk region
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
1/3
17.10.2024.
u 09:22

Nije jasno kada su i gdje točno ruske snage zarobile tenk Leopard. Nizozemska istraživačka stranica Onyx, koja prati gubitke na bojnom polju u ukrajinskom ratu, identificirala je 13 tenkova Leopard 2A6 koje su ukrajinske oružane snage izgubile.

Jedan primjerak Leoparda 2A6, tenka njemačke proizvodnje kojeg su Ukrajinci koristili u obrani od invazije, nalazi se u Rusiji. Da se tenk nalazi u Rusiji, točnije u tvornici Uralvagonzavod, otkrile su satelitske snimke koje su objavili ruski mediji kao i drugi neovisni izvori. Fotografije otkrivaju da se tenk nalazi u dobrom stanju, a ruski stručnjaci krenuli su u 'seciranje' tenka. Ruski mediji likovali su zbog zarobljavanja zapadnog tenka, citirajući zapadne industrijska izvješća koje paničare oko povjerljivih tehnologija koje bi mogle pasti u ruke Moskve. Članci su nadalje poticali da bi 'neuspješna uporaba njemačkih tenkova u Ukrajini mogla negativno utjecati na izvozni potencijal oklopnih vozila', objavile su RIA Novosti, ruska državna novinska agencija, javlja Defense News.

Nije jasno kada su i gdje točno ruske snage zarobile tenk Leopard. Nizozemska istraživačka stranica Onyx, koja prati gubitke na bojnom polju u ukrajinskom ratu, identificirala je 13 tenkova Leopard 2A6 koje su ukrajinske oružane snage izgubile. Sedam ih je uništeno, a ostali su oštećeni. Tvornica Uralvagonzavod poznata je kao najveći svjetski proizvođač tenkova, koja je navodno proizvela preko 100.000 tenkova od Drugog svjetskog rata. Također je uključena u proizvodnju najmodernijih varijanti tenkova koje Rusija ima za ponuditi.

VEZANI ČLANCI

Video snimka koju su pregledali novinari stranice Defense News otkriva kako je tenk Leopard u tvornicu stigao pod okriljem mraka na kamionu. Na satelitskim snimkama može se vidjeti kako su na bočnim stranama kupole vidljivi takozvani 'čelični kavezi' koji služe za zaštitu od dronova i takvi dodaci postali su standard na tenkovima kao jednostavna obrana od dronova kamikaza napunjenih eksplozivom. 

Iako je star preko 20 godina, Leopard 2A6 njemačke proizvodnje još uvijek se smatra kompetentnim i modernim glavnim borbenim tenkom. Njegove prednosti u odnosu na ruske tenkove kreću se od boljeg preživljavanja posade do naprednog oružja, sustava upravljanja paljbom, drugačijeg oklopa, vrste granata koje se koriste, pa čak i snažnog i učinkovitog motora.

Unatoč nekim medijskim tvrdnjama, koje su rado potvrdile ruske državne novine, nije jasno sadrže li tenkovi isporučeni u Ukrajinu iz Njemačke osjetljivije tehnologije od onih koji su napravljeni za izvoz u druge zemlje. Neki analitičari izrazili su zabrinutost da bi tenkovi dolazili iz zaliha njemačkog Bundeswehra možda imali posebno napredne sustave.

VEZANI ČLANCI

KNDS, proizvođač tenka, rekao je za Defence News da tvrtka nije zabrinuta zbog preuzimanja njihove tehnologije od strane Rusije. 'Neće im biti lako kopirati, a Rusija vjerojatno već ima mnogo informacija', rekao je glasnogovornik tvrtke u razgovoru. Proizvođač oružja dodatno je pojasnio da ne postoji nešto poput 'izvozne verzije' tenka, već da su narudžbe prilagođene specifičnim zahtjevima kupaca. Glasnogovornik, koji je tražio da ostane anoniman, nije mogao reći postoje li posebno osjetljive tehnologije u tenkovima koji dolaze iz njemačkih oružanih snaga ili su modificirani prije slanja u Ukrajinu.

'Rusi će vjerojatno moći shvatiti neke stvari - ali što točno, teško je reći', zaključio je glasnogovornik tvrtke. Njemačke oružane snage nisu vratile odgovor za pojašnjenje i komentar o specifičnostima tenka Leopard 2A6 na vrijeme za objavu. Njemačka je dostavila Ukrajini 18 tenkova Leopard varijante 2A6, dok je Portugal sudjelovao s tri.

FOTO Putin ima 14 jasnih meta: Ako doista posegne za nuklearnim oružjem, Rusija bi prvo gađala ove lokacije

Ukrainian servicemen fire a Leopadr 2A6 tank during a military exercise in Donetsk region
1/26

Komentara 2

UM
U_maareka
10:36 17.10.2024.

Zarobljen je pod Kurskom, Rusi kazu da je jako dobar tenk u rangu moderniziranim T84....Kazu sto se tiče Abramsa,jako loš.

CR
Crvenih
10:23 17.10.2024.

Do kada priće da je na zapadu sve bolje? Gori sve i jedan bez obzira ćiji je. Na kraju svega ipak je važnije tko ih ima više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije