Vlada odlučila

I homoseksualcima se priznaje 'izvanbračna zajednica'

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
I homoseksualcima se priznaje 'izvanbračna zajednica'
24.06.2014.
u 17:03
– Ovo je jedan od onih zakona koji su svjetonazorski, ali ne revolucionarni – rekao je premijer Zoran Milanović
Pogledaj originalni članak

Nakon puno otezanja Vlada je danas u Sabor napokon uputila konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu koji će osobama istog spola osigurati ista prava koja imaju i muškarci i žene u klasičnom braku, osim što osobe istog spola neće moći posvajati djecu.

Znači, osobe istog spola koje pred matičarom sklope životno partnerstvo uživat će prava dosad rezervirana isključivo za bračnu zajednicu muškarca i žene, poput prava na nasljeđivanje i poreznih olakšica. – Ovo je jedan od onih zakona koji su svjetonazorski, ali ne revolucionarni. Nikoga ne vrijeđa, to je ljudski zakon koji uključuje, ne isključuje i koji različitost tretira na, rekao bih, ljudski način – rekao je premijer Zoran Milanović.

Neformalno životno partnerstvo

Ministar uprave Arsen Bauk napomenuo je kako je konačni prijedlog zakona "demokratski kompromis".

– Zakon odražava realni društveni kontekst u kojem se nalazi Hrvatska u vezi s odnosom prema položaju istospolnih zajednica u našem društvu. Konačni prijedlog zakona odražava i obvezu jednakog dužnog poštovanja prema svim građanima, pa tako i u izjednačavanju prava istospolnih zajednica s pravima priznatim heteroseksualnim zajednicama. Prijedlog zakona odraz je i činjenice da znatan broj građana osjeća bojazan ili skepsu u vezi sa znatnijim intervencijama u način na koji je tradicionalno uređen obiteljski život u hrvatskom društvu. Bez obzira na to smatra li netko takvo stajalište utemeljenim ili ne smatra, činjenica je da je riječ o legitimnom demokratskom pravu na drukčije mišljenje – rekao je ministar uprave Arsen Bauk.

Zanimljivo, zakon definira i pojam "neformalnog životnog partnerstva" kao "zajednicu obiteljskog života dviju osoba istog spola koje nisu sklopile životno partnerstvo pred matičarom ako ta zajednica traje najmanje tri godine" – odnosno izjednačava prava osoba koje su u istospolnoj vezi s pravima koje imaju muškarci i žene u izvanbračnoj zajednici u vezi s imovinskim odnosima, nasljeđivanjem, mirovinskim i zdravstvenim osiguranjem...

>>Premijer Milanović: Vjerujemo da Zakon o životnom partnerstvu nikoga ne vrijeđa!

>>Ranko Ostojić: Politički direktor Crvenog križa neka se ukrca u svoj auto i neka dijeli pomoć

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar OHJOOOOOOJ
OHJOOOOOOJ
17:25 24.06.2014.

Dok god nemaju pravo posvajati djecu, dobro je. To što čine u svoja četri zida me briga. Djecu im nedamo.

DU
Deleted user
17:52 24.06.2014.

Kakva je to vlada i čija je kad donosi odluke protivne većini nas, 99% stanovništva, koji smo protiv nereda i dekadencije. To nije demokracija. To vodi prema robovlasništvu, vi nam se smijete, izrugivat ... i novinari i vlada. Koga vi to zastupate!?

GE
genšer
18:26 24.06.2014.

uistinu mi nije jasno zašo novinari daju i forsiraju tu temu "dur-maš"!! minurna skupinica u % hrvatske države,500 000 nezaposlenih,bdp pada pada i pada,kreditni rejting smeće a mi o homoseksalcima.hmmmm meni više zanima kad će biti osuđena žarka sekulić merzel,sabo, kad će čačić odgovarati za privredni kriminal i neplačanje poreza, kad će prijevremeni izbori jer ovi "komesari za političko vaspitanje" sa kumrovečkim tečajem a doktorskim diplomama vode zemlju u propast ,a krvlju smo je platili...........da oni nisu, oni su bežali iz zemlje,surađivalisa neprijateljem i šurovali sa englezima protiv hrvatske,,zanima se kad će se ivo josipović odeći komunističkih zločina u kojima mu sudjelovao otac...e to me zanima