TRG U ČAKOVCU

Inovativan način odabira idejnog rješenja za glavni gradski trg: Za mišljenje pitali i građane

18.01.2023.
u 08:31
Autor prvonagrađenog rada stječe pravo na izradu glavno-izvedbenog projekta za uređenje Trga Republike, na osnovu kojega će se izdati građevinska dozvola i obaviti radovi. Najbolji rad djelo je tima AG Planum koji čine Marko Cvjetko, Miron Hržina, Ivica Keršić, Dunja Sloković i Elena Tikvić. Marko Cvjetko pritom je istaknuo ponos svog tima zbog pobjedničkog idejnog rješenja
Pogledaj originalni članak

Nakon što je proveden anonimni natječaj za prikupljanje idejnih rješenja, struka i građani, što nije uobičajeno za Hrvatsku, izabrali su kako će izgledati novouređeni središnji Trg Republike u Čakovcu. U anketu se uključilo oko 1600 građana. Udruženje arhitekata Međimurja provelo je javni anonimni natječaj, a stručna komisija odabrala je najbolja rješenja među 23 pristigla. Prijedlozi su predstavljeni javnosti na izložbi u multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja.

Predsjednik ocjenjivačkog suda bio je sveučilišni profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prof. Tihomir Jukić, a članoviKata Marunica, Josip Kovač, Oliver Ilić i Damir Šoltić. Kako je istaknuto u razgovoru s građanima, nova vizura trga bit će modernija i praktičnija za okupljanje većeg broja ljudi. Autor prvonagrađenog rada stječe pravo na izradu glavno-izvedbenog projekta za uređenje Trga Republike, na osnovu kojega će se izdati građevinska dozvola i obaviti radovi. Najbolji rad djelo je tima AG Planum koji čine Marko Cvjetko, Miron Hržina, Ivica Keršić, Dunja Sloković i Elena Tikvić. Marko Cvjetko pritom je istaknuo ponos svog tima zbog pobjedničkog idejnog rješenja.

– Cilj nam je što manje zadirati u sam trg, odnosno napraviti što manje intervencija kako bi sačuvali sve slojeve trga. Vodili smo računa da pomirimo različite struje i slojeve povijesti, sačuvamo sve što je heterogeno te da anticipiramo sve ono što će se ubuduće na tom prostoru događati. Tu najprije mislim na njegovu južnu stranu, gdje je današnje parkiralište – rekao je M. Cvjetko. Predsjednik Ocjenjivačkog suda prof. dr. Jukić ističe da je Čakovec pokazao inovativnost u provedbi natječaja.

– Kao struka želimo promovirati ovakav način rada. Dakle ne da se prvo provede natječaj, pa prikazuje javnosti, već da prvo uključimo javnost i istražimo njihove afinitete, i tek tada napravimo program i natječaj – napominje. Uobičajeno je da se na takve natječaje javi desetak arhitektonskih timova, a sad ih je bilo čak 25.

– Čakovec je jedan od rijetkih koji je dobio toliko raznolikih, a pritom kvalitetnih rješenja – dodao je. Prvonagrađeni rad dobiva 56.000 kuna. Procijenjena vrijednost investicije bez PDV-a je oko 1,6 milijuna eura. Nakon preinaka i dopuna rada, uskoro slijedi izrada glavnog i izvedbenog projekta te prijava projekta za europska sredstva. Trg Republike trebao bi biti preuređen iduće godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.