Čudne procjene

Isti sudski vještak, a četiri milijuna razlike

Foto: 'marko jurinec/Vecernji list'
Isti sudski vještak, a četiri milijuna razlike
25.10.2010.
u 15:55
Još jednom ću istražiti natječaj i prijedlog povjerenstva. Ako ima sumnji, raspisat će se novi natječaj – rekao je Ivan Čehok.
Pogledaj originalni članak

- Odluka o prodaji Aquacityja rezultat je smišljene politike predlagatelja te odluke da se Varaždin ošteti za više milijuna kuna, što upozorava na političku odgovornost gradskih čelnika, a možda i više od toga - tvrdi Robert Podolnjak, gradski vijećnik.

Predsjedniku Gradskoga vijeća Ivanu Hermanu poslao je zahtjev da se poništi natječaj za prodaju Aquacityja. Traži i da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi ispitalo zašto Aquacity procijenjen različito sada i 2006. godine, kada ga je grad kupio, te da se utvrde činjenice oko prodaje i kupnje, "kako to ne bi morao činiti DORH po službenoj dužnosti ili po prijavi".

– Grad Varaždin kupio je 2006. godine poslovni udjel u Aquacityju. Procijenjen je na 6,9 milijuna kuna. A sada je, kod prodaje, procijenjen na 2,8 milijuna kuna, a procjenu je, po narudžbi gradske uprave, oba puta obavio isti sudski vještak! – upozorava Podolnjak.

Najbolje se to, kaže, vidi na procjeni zemljišta, koje je prije procijenjeno na gotovo deset puta veću svotu, tvrdi Podolnjak nakon što je proučio obje procjene. I vrijednost je priključaka prije bila osam puta veća, a građevina je također procijenjena na manju svotu, i to milijun kuna, nego 2006. godine.

- Ima tu još nepravilnosti. Kod prodaje trebala je biti licitacija. Zatim, predsjednik povjerenstva, koje je Vijeću predložilo kupca, u sukobu je interesa. Član njegove uže obitelji radi u tvrtki koja je osnovala tvrtku koja želi kupiti Aquacity – nabraja Podolnjak. Ponude za kupnju Aquacitya poslale su varaždinske tvrtke Gumeko i Aquatehnika.

Što o tome kaže gradonačelnik Ivan Čehok?

- Moguće je da je povjerenstvo pogriješilo u postupku. No bitno je da nije donesena odluka ni nanesena šteta. Zato smo odluku i prepustili Gradskom vijeću. Još jednom ću istražiti tijek natječaja, koji je raspisalo Vijeće, te prijedlog povjerenstva. Ako ima ikakve sumnje da povjerenstvo ili natječaj nisu u redu, raspisat ćemo novi natječaj za prodaju Aquacityja - odgovara Čehok. Komentirao je i razliku u procjeni vrijednosti zemljišta.

- Koliko znam, iako nisam sudjelovao ni pratio odluke povjerenstva, razlika nastaje zato što se prodaje tek trećina ili četvrtina zemljišta, a ostalo ostaje gradu. A što se tiče kupovanja 2006. godine, bila je to odluka Gradskog poglavarstva i Vijeća. Varaždinu je prijetilo da ostane bez kupališta – kaže Čehok.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

KR
krka
10:49 26.10.2010.

U pravu je gos. Podolnjak i podržavam njegov pokušaj uvođenja reda u prodaji navedenog objekta. To je zadnje što je ostalo da nešto vrijedi, a od općeg je interesa, t.j. ako je grad vlasnik onda su stvarni vlasnici građani.Nije mi jasno kada će institucije pravne države ozbiljno \'\'zagrebati\'\' po poslovanju, odnosno radu gradske uprave, odnosno gradonačelnika. Toplo sam se nadal da ak ode tast sa čelnog mjesta predsjednika suda da bu krenulo što nije slučaj. Čupavi i njegov način vođenja grada su eklatantan primjer kršenja zakona, nepotizma i pogodovanja pajdašiji, sa vrlo ozbiljnim indicijama koje upučuju i na koruptivne radnje. Ako to nije dosta, neznam kaj se mora dogoditi da nadležne službe provedu ozbiljnu istragu.Sumljivih poslova oko zemljišta, nekretnina, sprege sa gradskim tajkunima, muljanje u poduzečima u kojima grad ima udio u vlasništvu, cijene komunalija kojima se istim firmama omogučuje monopol, kumeki, pajdaši po raznim linijama, pomaganje gradskim novcem nogometnog kluba umjesto da se strogo namjenski isti novac prikupljen od građana i troši za opći interes građana...Nemrem razmeti kak novac od sirotinje koji se uplati u gradsku kasu more biti predmet isplate plača nogometašima čija se plača mjeri u desecima tisuća kuna more iti za takve svrhe kad znamo da taj novac uplačuju radnici koji imaju plaču 2500 ili \'\'čak\'\' 3000. kuna. Nek mi čupavi odgovori na ta pitanja, kao građanin imam pravo na informaciju kak se troši novac koji uplačujem u gradsku kasu!!! Gradonačelnik čupko je u tim radnjama najveća konkurencija Banditću i ozbiljno se sprema prešišati ga u svemu....

MA
madHack
08:02 11.11.2010.

Bradati krade di stigne! Kad je 2006 godine kupovao Aquacity, platili us 6,5 mil. kuna i citiram Čehoka kod kupnje: \"što je po meni povoljno, jer su stručnjaci u gradskim službama izračunali da vrijedi devet milijuna kuna.\" (?!?) Ko je sad tu idiot - ja, \"stručnjaci\" u gradskim službama ili Čehok koji zapošljava iste?!?